Verdachte zaken in Vak 410

Harde kern Ajax

Niet eerder deed de politie een zo omvangrijk onderzoek naar criminele activiteiten van voetbalhooligans. Gisteravond werden verschillende arrestaties verricht.

De politie Amsterdam-Amstelland weet, net als de politiekorpsen van andere grote steden, heel goed wie de relschoppers rondom voetbalwedstrijden zijn en of ze criminele praktijken begaan. Ze weten vaak dat er drugs verhandeld worden in of rondom de stadions en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Maar bewijzen zijn daar tot nu toe nog nooit voor aangevoerd.

Leiders van supportersgroepen van verschillende voetbalclubs blijven vaak ongestraft, omdat zij anderen het werk laten opknappen.

Bovendien durven clubs en slachtoffers geen aangifte te doen. Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement adviseerde politiekorpsen en burgemeesters daarom vorige week nog de criminele gangen van hooliganleiders beter na te gaan.

De Amsterdamse politie is anderhalf jaar geleden begonnen bewijsmateriaal te verzamelen rond de harde supporterskern van Ajax. Niet eerder deed een politiekorps zo uitgebreid strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke criminele activiteiten van hooligans. Met de opsporingsdienst FIOD van de Belastingdienst zijn ze onder codenaam ‘Ponjaard’ (een korte, sierlijke degen) een onderzoek begonnen dat uiteindelijk resulteerde in de aanhoudingen van gisteren.

Twee van de hardekernsupporters van Ajax die gisteravond door de politie zijn opgepakt, worden gezien als hoofdverdachten. Ze vormen een stel en wonen samen in een rustige straat in de Amsterdamse wijk De Pijp.

De vrouwelijke verdachte heet Tamara – een stevige vrouw van 32 jaar. Ze wordt door mensen die haar kennen omschreven als slim en berekenend. De mannelijke verdachte heet Daan en is 27 jaar. Hij is volgens verschillende bronnen impulsief en gewelddadig. Hij is al eens veroordeeld voor het bestormen van het supportershonk van ADO Den Haag en voor wapenbezit en vernieling in een Rotterdams café waar veel Feyenoordsupporters komen.

Het stel kent geen rust, zo blijkt uit gesprekken met verschillende Ajax-supporters. Ze rijden op werkdagen van vroeg in de ochtend tot diep in de nacht de hoofdstad rond op scooters. Ze kijken om zich heen of ze niet worden gevolgd. Ze bellen en worden gebeld, gemiddeld tweehonderd telefoontjes per dag.

Tamara en Daan zijn zeer fanatieke Ajax-supporters. Zij heeft een seizoenskaart, hij een stadionverbod. Daarom is elk weekend alleen zij te vinden in de vakken 425 en 426 van de Amsterdam Arena. Daar ontmoet ze de harde kern supporters van Ajax die zich ‘Sfeervak 410’ noemen, naar dat tribunedeel waar zij oorspronkelijk hun plek hadden.

Haar rug is tijdens de wedstrijden vaak naar de grasmat gekeerd. Ze loopt de tribune op en neer, praat wat, noteert en loopt verder. Ze zou tot op de Ajax-tribune en tot in het Supportershome handelen in cocaïne en hier haar klanten en handlangers treffen, zo vertellen verschillende Ajax-supporters.

Voetbal lijkt een bijzaak.

Tamara en Daan zouden leidende figuren zijn in een drugsbende, waarin de andere verdachte Ajax-supporters als loopjongens dienst doen. De meeste verdachten wonen in Amsterdam. Alle verdachten hebben een seizoenskaart. Ze wonen de wedstrijden bij in Vak 410. Een enkeling heeft een stadionverbod. Ze zijn geen arme, werkloze jongeren die in de weekenden hun verveling en frustratie van zich afvechten. Ze krijgen geen uitkering.

De afgelopen maanden zijn, in het kader van het grote politieonderzoek, al klanten aangehouden met drugs, ze zijn verhoord en met een dagvaarding naar huis gestuurd. Onder hen was een vrouw die van plan was om de drugs door te verkopen op een popfestival.

Tamara F. zou zakelijke belangen hebben in café Berchem, vlak achter het Frederiksplein in Amsterdam. Het is een typisch Ajax-café, waar aan de muur een voetbalshirt hangt met de handtekening van een bekende Ajax-speler.

Bij dat café verzamelden zich afgelopen dinsdag, voorafgaand aan de verloren Champions League-wedstrijd Ajax-Real Madrid, nog zo’n tachtig fanatieke Ajax-supporters.

Daan zou een werkgeversverklaring hebben of hebben gehad van een van de grootste ticketbedrijven van Nederland, dat kaarten voor populaire voetbalwedstrijden en popconcerten doorverkoopt via internet. De eigenaar ervan is een F-sider en bezit ook het bedrijf dat de sportkleding verkoopt van een merk dat fanatieke Ajax-supporters met trots dragen: AFCA.

Daan van der E. heeft zijn stadionverbod niet voor niets. Hij blijkt een behoorlijk gewelddadig verleden te hebben. Op de avond van 10 februari 2006 „dirigeerde” hij, volgens een vonnis van de rechtbank, tientallen hooligans naar auto’s die voor het Supportershome van Ajax klaarstonden, om het honk van ADO Den Haag te bestormen.

Ze namen „stokken, knuppels, andere slagwerktuigen en paraplu’s” mee. In het honk bevond zich slechts een handvol Haagse supporters. Uit het vonnis: „Na een ontploffing voor de deur stormde een aantal mensen het honk binnen en werden de aanwezigen afgetuigd met knuppels en allerlei andere slagvoorwerpen, werden rookpotten ontstoken en werd er brand gesticht.”

Hij, Daan, had volgens de rechter een organiserende rol. Hij had „een hoeveelheid cocaïne voorhanden”. Hij was „meermalen" veroordeeld voor geweldsmisdrijven. In hoger beroep kreeg hij vier jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk.

Zes weken na zijn vrijlating belandde hij met een vriend in een café in Rotterdam-Zuid, zomer 2009. Volgens getuigen was hij op zoek naar een Feyenoordfan.

Zijn vriend schoot, hij gooide een glas tegen een spiegel. Hij verdween opnieuw achter de tralies: 118 dagen voor wapenbezit en vernieling.

Nog geen twee maanden geleden, voorafgaand aan de interlandwedstrijd Nederland-Zweden, trof de politie hem met 33 andere hardekernsupporters bij een McDonald’s in de buurt van de Amsterdam Arena. Ze zouden zijn bewapend, met boksbeugels, pepperspray en een vuurwerkbom. De politie nam de mannen mee naar het bureau en liet ze na de wedstrijd gaan.

Een derde verdachte is een 37-jarige man, ook van Vak 410, die als koerier dienst doet. De man werd gisteravond opgepakt met een grote hoeveelheid drugs, vermoedelijk cocaïne. Hij vervoerde de drugs volgens de politie in opdracht van de hoofdverdachten.

Criminaliteit en voetbalgeweld lijken dus dicht bij elkaar te liggen. Hoe is dat mogelijk?

Verschillende voetbalclubs benadrukken dat het aantal geweldsincidenten in het stadion afneemt. De oorzaak: voetbalclubs beveiligen hun stadions beter. Dat is waar. Maar tegelijkertijd kennen grote voetbalclubs als Ajax, Feyenoord en PSV vakken in het stadion waarin niet zij, maar fanatieke supporters de baas lijken te zijn.

Verschillende huisregels worden in ieder geval niet nageleefd, zoals de vermoedens van drugshandel die nu bij Ajax aan de orde lijken te zijn.

De raadslieden van de verschillende verdachten waren gisteravond voor het sluiten van deze krant nog niet bekend.

    • Esther Rosenberg
    • Karel Berkhout