Verbeten campagnetoon

Cover van het boek De staat van het klimaat : een koele blik op een verhit debat van Marcel Crok

Marcel Crok De staat van het klimaat – Een koele blik op een verhit debat. Paradigma, 333 blz. € 19,95 

✸De actie beschadiging-IPCC is deze zomer definitief vastgelopen. Uit een partij gestolen e-mails en een paar rare fouten in de IPCC-rapporten heeft men geen bedrog, grove nalatigheid of samenspanning kunnen destilleren. Geleerde commissies hebben er naar gekeken, en zagen niet veel onheil.

Maar de journalist Marcel Crok was al aan een definitieve afrekening begonnen en kon niet meer terug. Nu ligt daar zijn boek De staat van het klimaat, voorzien van een voorwoord van de geoloog Salomon Kroonenberg die dan weer wel en dan weer niet overtuigd lijkt van het broeikaseffect. Ook de afrekening zelf hangt een beetje in de lucht.

Niet iedereen kent Marcel Crok. Hij was de journalist die in februari 2005 in een emotioneel artikel in Natuurwetenschap & Techniek uitlegde dat de huidige opwarming waarschijnlijk helemaal niet uniek was. De reconstructie van de historische temperaturen door onderzoeker Michael Mann, die dat leek aan te tonen, deugde niet. In de Middeleeuwen was het wel warmer geweest, Crok had dat in overleg met twee kritische Canadezen en een statisticus vastgesteld. “Het bewijs dat wij de aarde opwarmen deugt niet”, riep hij gelijk maar.

Hij kreeg er een prijs voor hoewel Martijn van Calmthout in de Volkskrant hem meer dan een jaar voor was geweest – met dezelfde Canadezen. ’t Heeft Crok niet losgelaten en met een aantal enthousiaste kornuiten voert hij sindsdien permanent campagne tegen de broeikaslobby. En het is die verbeten campagnetoon die het boek zo onprettig maakt.

In een andere toonzetting was het een mooi overzicht geweest van de zwakten in de geaccepteerde broeikastheorie en de onaangename machtsuitoefening van sommige IPCC-hotemetoten. De klimaatscepticus die probeert zijn afwijkende visie in de IPCC-rapporten gepubliceerd te krijgen moet van goeden huize komen, zeker als zijn visie kritiek bevat op de old boys van het klimaat. Crok geeft mooie voorbeelden van de spelletjes van die jongens. Maar een koele blik heeft hij niet.

    • Karel Knip