Typisch Berlagiaans

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek.

Restauratiearchitect Laurens Vis (1949) uit Wassenaar Thijs Wolzak

Wie Restauratiearchitect Laurens Vis (1949) uit Wassenaar.

Waar In zijn werkkamer, omringd door meubels van architect H.P. Berlage (1856-1934). Het bureau, de stoelen, de boekenkast met de glazen deur en de lambrisering achter het bureau zijn erfstukken. De overgrootvader van Laurens Vis, rijstfabrikant Jan Vis, kocht de meubels omstreeks 1913 bij Het Amsterdamse Atelier voor Woninginrichting ’t Binnenhuis, een mede door Berlage opgerichte winkel voor kunstnijverheid. Volgend jaar zal Vis zijn Berlage-ameublement uitlenen aan het Gemeentemuseum voor de tentoonstelling Het Binnenhuis. Wonen voor en door de elite.

Waarom Het Gemeentemuseum Den Haag bestaat 75 jaar. Vandaag gaat de jubileumtentoonstelling open: Hendrik Petrus Berlage: architect en ontwerper. Het uit 1935 daterende museum is het laatste gebouw dat Berlage ontwierp.

Pas in de jaren zeventig ontdekte Laurens Vis wie de ontwerper was van de cubamahoniehouten meubels in zijn ouderlijk huis. „Ik las een boek over Berlage en dacht opeens: ‘Die meubels komen me bekend voor.’ Toen herkende ik in de sleutel van de boekenkast ook pas het monogram met de initialen HPB.”

Lang niet iedereen kan zijn Berlage-meubels waarderen, zegt Vis. „Ze zijn wat zwaar. Hoe ik deze stijl zou omschrijven? In een studie zijn ze ‘mild rationeel van karakter’ genoemd. Ik zou zeggen: typisch Berlagiaans, haha. Toen hij deze meubels in 1913 ontwierp was hij in de bloei van zijn bouwmeesterschap.”

De kasten links op de foto ontwierp Vis zelf. „Ik vind dit een heel aantrekkelijk interieur. Ik voel me thuis tussen de meubels van Berlage.”

    • Thijs Wolzak