Tumult vertraagt rekrutering PVV

De onthullingen over het verleden van enkele PVV-Kamerleden hebben vertraging en complicaties veroorzaakt bij de voorbereiding van de PVV-deelname aan de verkiezingen voor Provinciale Staten van maart.

„Het Haagse tumult heeft absoluut voor vertraging gezorgd”, zegt Harry Broere, een van de ‘kandidaat-kandidaten’ voor de Provinciale Staten in Noord-Brabant. „Als dat tumult er niet was geweest, hadden we allang met onze lijst naar buiten kunnen treden”, aldus de Bredase ondernemer in kantoorinrichting.

Geert Tomlow, eerder kandidaat voor de PVV voor de Tweede Kamer, stelt: „Onder deze omstandigheden wordt het heel moeilijk om tijdig in alle provincies de goede mensen te vinden.” PVV-leider Geert Wilders wil dat zijn partij in alle provincies meedoet. Dit is ook nodig om de positie van de coalitie in de Eerste Kamer te versterken. VVD en CDA hebben daar nu geen meerderheid. De PVV heeft nog geen senatoren. Wilders wil alle provinciale PVV-kandidaten eerst zelf gesproken hebben.

Jan Lautenbach, betrokken bij de rekrutering in Friesland, ziet bij sommige ondernemers angst om in hun zakelijke belangen geschaad te worden als hun kandidatuur bekend wordt. Zo trok een ondernemer zich terug, uit angst om opdrachten te verliezen bij de gemeente, aldus Lautenbach. Zelf werd hij in zijn dorp slachtoffer van jongeren die hakenkruizen op het pad naar zijn huis en op het dak schilderden.

Terwijl de andere partijen in de meeste provincies hun kandidaten en programma’s hebben gepresenteerd, is dat bij de PVV tot nu toe alleen in Zeeland gebeurd. In januari moeten alle voorbereidingen voor alle partijen afgerond zijn.

De onthullingen over de veroordelingen in het verleden van het Kamerlid Jhim van Bemmel hebben de situatie in Gelderland gecompliceerd. Het is onzeker of hij daar op de lijst komt.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Tumult vertraagt rekrutering PVV (27 november, pagina 4) staat dat een ondernemer in Friesland zich terugtrok als kandidaat-Statenlid voor de PVV, uit angst om opdrachten te verliezen bij de gemeente. De ondernemer trok zich echter al terug als kandidaat voordat het tumult in Den Haag losbarstte over het verleden van diverse Kamerleden. De terugtrekking werd dus niet veroorzaakt door deze negatieve publiciteitsgolf.

    • Kees Versteegh