Sport in beeld

De Chinese Hu Yadan tijdens haar sprong van de 10 meter-duikplank op de finale op de Aziatische Spelen in Guangzhou, China, 25 november, 2010. Foto AP China's Hu Yadan dives during the women's 10 meter platform diving final at the Asian Games in Guangzhou, China, Thursday, Nov. 25, 2010. (AP Photo/Greg Baker) AP

Ja, zwemmen, daar is het net weer voor. Het is plaatsvervangend rillen geblazen. Nu hangt ze nog in de lucht, maar we stellen ons huiverend het leven voor na de plons. Zou onze kouervaring anders zijn als zij voorzien was van een beschermende speklaag?

Als we niet wisten dat ze dook, was dit een Damien Hirst. Diens haai op formaline. Maar ze duikt. En lijdt. Zie haar gelaatsuitdrukking. Gepijnigd. Ze moet door, van gestrekte positie naar een draai, in onze richting, schatten we. En dan wellicht nog een salto, om uiteindelijk met gestrekte armen, waartussen zich haar hoofd bevindt, zo verticaal mogelijk het water te doorklieven. Dit alles in enkele seconden.

Maar hier is ze gestold – op de weggeslingerde druppels na. Ze slaapt. Misschien voorgoed. Ze lijkt gevangen in een ijsblok. Nauwkeurig bekijken is mogelijk. Geen borsten, geen okselhaar. Logisch. Of niet? In haar sport is weerstand juist goed, snelheid is een vijand van de duiker, wat vertraagt een handlanger. Lijkt ons.

Wat is de bult onder haar hand? Vreemd middenrif. Of suggereert de bolling van haar hand de bult? Dat moet het zijn.

Het badpak. Als een tweede huid – geheel in strijd met de veronderstelling over het voordeel van weerstand. Hm. De schouderbanden eindigen in de band over het midden van haar rug. Aan de achterzijde lijkt er geen verbinding met het broekdeel. Hoe blijft dat zo mooi op zijn plaats?

Bewonder gerust de curve van haar dij, dat is niet seksistisch. De spiertonus in haar sterke rug. Vergeet de sprong zelf niet.

Pieter Kottman

    • Pieter Kottman