Riad pakt 149 verdachte helpers op

De Saoedische autoriteiten hebben de afgelopen acht maanden in totaal 149 mensen opgepakt die worden verdacht van banden met het terreurnetwerk Al-Qaeda. Onder hen zijn 25 buitenlanders.

Dat maakte gisteren de terreurwoordvoerder van het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken, generaal-majoor Mansour al-Turki, bekend in Riad. Hij zei niet uit welke landen de arrestanten afkomstig zijn.

In de voorgaande zes maanden pakten de Saoedische veiligheidsautoriteiten eveneens meer dan honderd vermeende extremisten op. Het ging daarbij toen volgens de autoriteiten voor een belangrijk deel om mensen die terreur faciliteerden, onder wie financiers, en niet zozeer om feitelijke terroristen.

Dit keer zijn onder de arrestanten extremisten die aanslagen op de Saoedische regering en strijdkrachten, op olie-installaties, burgers en mediafiguren beraamden. Een deel van die plannen was al in een vergevorderd stadium.

Generaal Turki zei dat er bij deze arrestaties geen verband bestond met de bompakketten die vorige maand per luchtvracht naar de Verenigde Staten werden verstuurd. De bommen werden tijdig ontdekt, na volgens westerse functionarissen Saoedische waarschuwingen.

De terreurgroep die hierachter zat, Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland, is een fusiegroep van Jemenitische en Saoedische terroristen. Saoedi-Arabië ziet die groep als een ernstige bedreiging. Ze is onder andere verantwoordelijk voor een mislukte aanslag op de chef van het Saoedische anti-terreurprogramma.

Bij een Saoedisch offensief tegen islamitisch terrorisme na zware aanslagen in Riad in 2003 werden tientallen extremisten gedood en honderden opgepakt. De rest vluchtte naar Jemen. (Reuters, AP)