PSV verslagen op karakter

NAC 4 PSV 2

Ruststand 2-2. 15. Reis 0-1, 30. Leonardo 1-1, 33. Dzsudzsak 1-2, 41. Amoah 2-2, 55. Boussaboun 3-2, 79. Amoah 4-2. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 17.000

PSV heeft gisteravond met een pijnlijke 4-2 nederlaag bij NAC de spanning in de Nederlandse competitie teruggebracht. De formatie van trainer Fred Rutten verspeelde voor rust tot twee keer toe een voorsprong en werd in de tweede helft op karakter verslagen. Het was de eerste uitnederlaag voor PSV dit seizoen. FC Twente kan vandaag op gelijke hoogte komen met de Eindhovense voetbalclub als bij NEC in Nijmegen wordt gewonnen. „Als je zo slecht verdedigt kun je nog wel vijf jaar doorvoetballen, maar dan win je nooit”, foeterde aanvoerder Ibrahim Afellay na afloop op de tv-zender Eredivisie Live.

PSV heeft het traditioneel lastig bij NAC. Voor de vijfde opeenvolgende keer kon niet worden gewonnen in het Rat Verlegh Stadion. Vorig seizoen leidde een onnodige 2-1 nederlaag van PSV het verval in. De ploeg, die destijds als titelfavoriet aan de tweede seizoenshelft was begonnen, eindigde uiteindelijk op een teleurstellende derde plaats. Dit seizoen stond vanaf het begin in het teken van de sportieve revanche.

Vol goede moed begon PSV gisteravond aan het duel met de nummer tien van de eredivisie. Aan het begin van de eerste helft was de ploeg heer en meester in Breda. Toen de koploper in de vijftiende minuut, na een vloeiende aanval die via Jeremain Lens en Ola Toivonen eindigde bij de scorende Jonathan Reis, de score opende, leek de wedstrijd gespeeld. PSV verzuimde de zestiende competitiewedstrijd echter naar zich toe te trekken en zag NAC na een half uur via Leonardo op gelijke hoogte komen.

PSV stelde in de 33ste minuutvia een treffer van Balazs Dzsudzsak orde op zaken. Maar acht minuten later kwam NAC door een treffer van Matthew Amoah weer op gelijke hoogte. Dit doelpunt vlak voor rust was een mentale dreun voor PSV, dat doelman Andreas Isaksson geblesseerd had zien uitvallen. De wijze waarop Ali Boussaboun en opnieuw Amoah in de tweede helft de wedstrijd beslisten was tekenend. De verdediging van PSV liet bij de tegendoelpunten grote steken vallen.

PSV speelde het laatste kwartier door een rode kaart van Kees Luijckx tegen tien man, maar wist voorin geen vuist meer te maken. NAC bleef gesteund door het fanatieke thuispubliek tot het einde op de been. Met gebogen hoofden verlieten de PSV’ers het veld. „Dit is ongelooflijk”, verzuchtte Afellay. „In de kleedkamer zullen er nog wel wat harde woorden vallen.”

PSV had in deze fase van het seizoen juist afstand willen nemen van het in een sportieve crisis verkerende Ajax. Maar daar waar het elftal van Rutten vorige week in de Arena in een directe confrontatie met de Amsterdamse voetbalclub verzuimde te winnen, volgde nu de tweede nederlaag van het seizoen. Ook trainer Fred Rutten gaf na afloop de verdediging de schuld van het verlies.

PSV liet opnieuw zien een ploeg met twee gezichten te zijn. Het elftal kan als geen ander team in de eredivisie een wedstrijd controleren, maar ontbeert killersinstinct. PSV zal bovendien in de winterstop ook nog eens de spelmaker Afellay kwijtraken aan FC Barcelona. Vorig seizoen verspeelde PSV na het tussentijdse vertrek van Reis en Danko Lazovic de titel. De clubleiding heeft al laten doorschemeren geen vervanger voor Afellay te halen. Daarom kwam de nederlaag met de international nog binnen de lijnen gisteravond extra hard aan.

    • Koen Greven