Primeur voor Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo heeft haar eerste grote individuele titel op zak. De Groningse zwemster werd gisteravond in haar thuisbad in Eindhoven Europees kampioen op de 100 meter vrije slag, voor Femke Heemskerk (zilver).

De tweede dag van de EK kortebaan (25 meter) regende het medailles voor Nederland. Goud was er ook voor Inge Dekker, die net als vorig jaar de 100 vlinder won, voor Hinkelien Schreuder (zilver). Het Nederlandse estafettekwartet, dit keer Kromowidjojo, Heemskerk, Dekker en Schreuder, zwom naar goud op de 4x50 vrij, voor de zevende keer op rij tijdens een EK.

„Hè, hè, eindelijk”, verzuchtte Kromowidjojo (20) na afloop. „Ik heb er lang op moeten wachten. Dit is een heel mooi opstapje naar de andere wedstrijden.” Kromowidjojo, die traint bij Jacco Verhaeren, heeft al drie jaar een ‘basisplaats’ in de estafetteploeg die onder meer olympisch goud haalde in Peking (2008). Maar een individuele titel had ze nog niet.

Afgelopen zomer werd de zwemster, algemeen beschouwd als een van de grootste talenten ter wereld, in de voorbereiding op de EK langebaan in Boedapest getroffen door een hersenvliesontsteking. „Ik was doodziek in de zomer. Maar uiteindelijk ben ik er alleen maar sterker uitgekomen”, zei ze gisteravond. Met haar tijd (51,44 seconden) is ze sinds gisteren de snelste vrouw ooit op de 100 vrij – in een badpak van textiel.

In haar kielzog zwom een nog jonger talent, Sharon van Rouwendaal (17), gisteravond ook naar een mijlpaal. Zij behaalde op de 100 rug haar eerste medaille bij de senioren. Ze greep zilver, achter de Oekraïense Darina Zevina. „Dit is kicken”, zei Van Rouwendaal, ook uit de stal van Verhaeren. „Een eerste titel bij een EK of WK is heel bijzonder”, zei de coach. „Die vergeet je nooit meer. Dit is een enorme impuls voor hun carrière.”

Bij de mannen won Joeri Verlinden zilver (100 vlinder). Nick Driebergen (50 rug) en Robin van Aggele (100 school) behaalden brons.

    • Rob Schoof