Koster?

Voetbalster Daphne Koster mag van de KNVB niet naar AZ omdat ze daar over het maximale aantal internationals beschikken. Koster stapte daarop naar de rechter, die gaf de bond gisteren gelijk. Terecht?

Daphne Koster:„Ik vind het bijzonder teleurstellend. Ik was er helemaal vanuit gegaan dat ik voor de winterstop nog voor AZ kon spelen; dat is de beste situatie voor mij als topsporter. Maar nu ben ik weer terug bij af. De komende dagen ga ik op een rijtje zetten wat de alternatieven zijn. Of ik tegen de uitspraak in beroep ga? Daar kan ik nu nog niets over zeggen.”

Sanne Pluim, voormalig voetbalster, mocht in 2007 niet bij FC Twente spelen omdat die club dan te sterk zou worden en SC Heerenveen te zwak: „Voor Daphne vind ik het vervelend. Je kiest als speelster voor een club waar je je goed bij voelt. Door de afspraken die clubs onderling hebben gemaakt, ben je als speelster niet vrij in de keuze waar je wil spelen, dat is jammer. Ik wilde bij FC Twente spelen. Daarom had ik mijn opleiding geregeld in Twente en toen moest ik ineens naar Heerenveen toe. Dat heb ik dus ook niet gedaan. Ik vind de uitspraak wel terecht als ze bij AZ aan het begin van de competitie op de hoogte waren van de afspraken en daarmee akkoord zijn gegaan, terwijl ze in hun hart wisten dat Daphne na de winterstop zou terugkomen. Als zij ervan zijn uitgegaan dat ze dat er vervolgens wel even doorheen zouden drukken, klopt dat natuurlijk ook niet.”

Eric Vilé, advocaat van Koster: „Ik vind de uitspraak onjuist. Koster mag op basis van een convenant tussen de KNVB en de eredivisieclubs niet uitkomen voor AZ. Er is namelijk bepaald dat bij elke club slechts een beperkt aantal internationals mag spelen. De uitvoering van die regel is echter onduidelijk. Wanneer je een dergelijk stringente maatregel neemt, zou de regel precies moeten zijn vastgelegd. De regel is echter zo’n beetje half en half afgesproken tussen de coaches. Het is zelfs niet eens bekend of er dit seizoen nou vier of vijf internationals per club mogen spelen. Hoe kan Koster op basis van een dergelijke regel nu worden uitgesloten? Dat is mijn inziens juridisch onjuist.”

Tonny Dijkhuizen, woordvoerder KNVB: „De eredivisie voor vrouwen is in het leven geroepen om het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen. Om dat niveau te verhogen, is het ook van belang dat er sprake is van een evenwichtige competitie. Daarom heeft de KNVB afspraken gemaakt met de verschillende clubs over het maximum aantal internationals per club. De rechtbank heeft geoordeeld dat wij de regels op de juiste manier hebben toegepast bij het verzoek tot overschrijving dat wij ontvingen van Koster. De regels zijn duidelijk genoeg, anders had de rechter dit oordeel niet geveld.”

Jordi Rosendahl en Babs Dubois, sportrechtadvocaten: „Koster heeft een kort geding aangespannen. De uitspraak is dan een voorlopige voorziening waarmee beide partijen tijdelijk voort kunnen. Wat dat betreft is de uitspraak terecht. De KNVB en de clubs hebben namelijk de afspraak gemaakt dat iedere club minstens twee en maximaal vier internationals moet hebben. Die afspraak is er. Mocht die onduidelijk zijn zoals meneer Vilé stelt, kan dat worden uitgezocht in een bodemprocedure. Dat gebeurt echter niet in een kort geding. Het zou heel goed kunnen dat de uitspraak na een bodemprocedure anders zal uitpakken. Wat extra lastig is in deze zaak, is dat het vrouwenvoetbal onder de amateurreglementen van de KNVB valt. Veel amateurclubs hanteren een ledenstop. Feitelijk is dit niets anders. Koster kan niet worden toegelaten omdat er al genoeg internationals zijn.”

Sylvia Smit, voetbalinternational, komt uit voor koploper SC Heerenveen: „Deze uitspraak is voor haar zuur. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet precies weet hoe duidelijk die regels over internationals zijn en in hoeverre AZ daarvan op de hoogte was. Voor ons als team scheelt het natuurlijk wel. Het is namelijk lastig om tegen Daphne te voetballen. Maar juist omdat ze de beste voetbalster van Nederland is, verdient ze het ook om gewoon te mogen spelen.”