Kort nieuws Kunst

Museum Leopold staat roofkunst af

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 27 nov. Het Leopold Museum in Wenen moet zeven door de nazi’s geroofde kunstwerken teruggeven aan de rechtmatige eigenaren. Dit is bepaald door een commissie van het ministerie van Cultuur van Oostenrijk. Het gaat om vijf schilderijen van Egon Schiele en twee van Anton Romako die oorspronkelijk in bezit waren van Maurice Eisler en Karl Maylander, twee Joden die volgens de commissie zijn vervolgd door de nazi’s. Het Leopold Museum, dat eerder dit jaar al 19 miljoen dollar betaalde om de teruggave van een Schiele af te kopen, laat de herkomst van alle kunstwerken onderzoeken. Het bestuur van het museum verwacht dat vijftig andere werken een dubieuze herkomst hebben.

Premio Cervantes voor Ana Matute

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 27 nov. De Spaanse schrijfster Ana María Matute heeft de Premio Cervantes (125.000 euro) gewonnen, de belangrijkste literaire onderscheiding van het Spaanse taalgebied. Matute (1926) gold al jaren als favoriet, ze is de derde vrouwelijke laureaat in de 35-jarige geschiedenis van de prijs. Veel van haar romans spelen in de Spaanse Burgeroorlog. Ze schreef ook kinderboeken en wordt geprezen om de humanistische waarden die haar werk uitdraagt. Negen jaar geleden werd Aranmanoth in het Nederlands vertaald, maar dat boek is niet meer leverbaar.

Christopherson (Coil) overleden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 27 nov. De Britse muzikant Peter Christopherson is deze week op 55 -jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Christopherson was oprichter van Coil, in de jaren tachtig een toonaangevende groep in de elektronische underground. Na de dood van het andere groepslid, Jhon Balance, in 2004 verhuisde Christopherson naar Thailand. Hij maakte daarna nog muziek onder de naam Threshold Houseboys Choir. Christopherson was ook lid van de band Throbbing Gristle.

Oud-chef MI5 in jury Booker Prize

Londen, 27 nov. Stella Rimington, oud-chef van de Britse inlichtingendienst MI5, wordt voorzitter van de jury van de Booker Man Prize, de grootste boekenprijs voor in het Engels geschreven fictie. In de jury zitten ook de journalisten Matthew d’Ancona en Gaby Wood, schrijfster Susan Hill en politicus Chris Mullin. (Reuters)