Kort nieuws Economie

Klein deel spaarloon geconsumeerd

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 27 nov. Nederlanders gebruiken 16 procent van het vrijgevallen spaarloon voor consumptie. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau CentERdata. De resultaten staan in het economenvakblad ESB. Het kabinet gaf in september het spaarloon vrij dat werknemers op geblokkeerde rekeningen hebben staan. Het gaat om een bedrag van 4,3 miljard euro. De onderzoekers concluderen dat het vrijkomen van spaarloon een beperkt effect heeft op de economie. „Het lijkt meer een symbolische dan een economische waarde te hebben.”

Schultz verzelfstandiging haven A’dam

Amsterdam, 27 nov. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur, VVD) staat achter een verzelfstandiging van het havenbedrijf in Amsterdam. „Een zelfstandig bedrijf kan sneller beslissingen nemen”, zei Schultz gisteren tijdens het Havengildediner. Volgens de minister zou de verzelfstandiging het havenbedrijf stimuleren de doelstelling te halen om over tien jaar de overslag naar 125 miljoen ton uit te breiden. De verzelfstandiging wordt begin volgend jaar in de Amsterdamse gemeenteraad besproken. (ANP)

Advies: geen belang RWE in Borssele

Den Haag, 27 nov. Pogingen van het Duitse energieconcern RWE om een belang te krijgen in de kerncentrale Borssele lijken voorlopig te stranden bij de Hoge Raad. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft gisteren geadviseerd een beroep in cassatie van Essent en RWE tegen een vonnis van het gerechtshof in Arnhem te verwerpen. Het Zeeuwse energiebedrijf Delta wil voorkomen dat RWE een belang van 50 procent krijgt in de kerncentrale. (ANP)