Kort nieuws Buitenland

Nieuw fraudeschandaal in India

New Delhi, 27 nov. De Indiase recherche onderzoekt sinds gisteren 21 grote en middelgrote bedrijven die verdacht worden van betrokkenheid bij een omkopingsschandaal. Bestuurders zouden steekpenningen hebben aangenomen van het investeringsbedrijf Money Matters Group. De onderzochte bedrijven werken vooral in de infrastructuur. Eerder deze week werden al acht arrestaties verricht. Het schandaal brak uit kort nadat minister van Telecommunicatie Raja moest aftreden wegens corruptie en premier Singh aan het Hooggerechtshof moest uitleggen waarom hij met Raja’s ontslag gewacht had. Analisten vrezen dat de berichten over corruptie investeerders zullen afschrikken. (AP, Reuters)

‘Britten brachten bedrieger binnen’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 27 nov. De leider van de Talibaan die per abuis deelnam aan vredesbesprekingen met de Afghaanse regering, was door de Britse autoriteiten naar voren geschoven. Dat heeft president Karzais chefstaf Mohammad Umer Daudzai verklaard tegenover The Washington Post. Begin deze week bleek dat de Afghaanse president Karzai waarschijnlijk maandenlang met een bedrieger heeft onderhandeld. De man deed zich voor als Mullah Mansour, een van de hoogste Talibaan-leiders, maar is volgens Afghaanse inlichtingendiensten een winkelier uit het Pakistaanse Quetta. Ook daaraan wordt nu getwijfeld. Daudzai zegt dat het wellicht om een Pakistaanse spion gaat. De man is spoorloos. Hij zou honderdduizenden dollars hebben ontvangen voor zijn medewerking.

Iraniër voor Nigeriaanse rechter

Abuja, 27 nov. Een rechtbank in Nigeria heeft deze week een vermeend lid van de Iraanse revolutionaire garde en drie Nigerianen in staat van beschuldiging gesteld in verband met een onderschepte levering van mortieren en raketten. Een tweede Iraniër die diplomatieke immuniteit had, zou inmiddels zijn vertrokken. Wat de bestemming was van de zending is nog onduidelijk. Gambia verbrak deze week, kennelijk in verband met deze affaire, alle relaties met Iran. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, zei tijdens een haastig bezoek aan Abuja dat het om een wettige particuliere zending ging. (Reuters)

Klacht tegen Moslimbroeders

Kairo, 27 nov. De Egyptische regeringspartij wil dat justitie de mogelijk aankomende verkiezing van vertegenwoordigers van de fundamentalistische Moslimbroederschap ongeldig verklaart. De Moslimbroeders staan in de parlementsverkiezingen van zondag als onafhankelijke kandidaten op de lijst. De Broederschap is formeel verboden, maar heeft op dit moment 88 ‘onafhankelijke’ kandidaten in het huidige parlement. De Nationale Democratische Partij van president Mubarak heeft de procureur-generaal deze week gevraagd tegen deze „ongrondwettige” situatie actie te ondernemen. Olangs wees een rechtbank de Egyptische regering terecht toen zij de kandidaten van de Moslimbroederschap trachtte te weigeren. (AFP)

Ankara schorst drie hoge officieren

Ankara, 27 nov. De Turkse regering heeft deze week twee generaals en een admiraal geschorst die eerder zijn aangeklaagd wegens een samenzwering tegen de regerende AK-partij van premier Erdogan. Het is de eerste keer in de moderne Turkse geschiedenis dat een civiele regering officieren van zo’n hoge rang heeft geschorst. De drie zijn bij militaire rechters in beroep gegaan tegen de beslissing. Ze maken deel uit van bijna 200 officieren tegen wie volgende maand een proces begint op beschuldiging van een poging een militaire machtsovername uit te lokken via aanslagen op verschillende doelen. (AP)

VN bezorgd over overleg Cyprus

Nicosia, 27 nov. Onderhandelingen over een oplossing voor het verdeelde Cyprus kunnen „fataal” aflopen als Grieks- en Turks-Cyprische onderhandelaars begin volgend jaar nog steeds geen substantiële vooruitgang hebben geboekt. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, gezegd in een deze week op het eiland vrijgegeven rapport. „Ik ben bang dat de kansen in hoog tempo slinken”, aldus Ban. Hij is bezorgd dat de komende verkiezingen in Cyprus en in Turkije het onderhandelingsklimaat negatief zullen beïnvloeden.(AP)