Kort nieuws Binnenland

VS informeren Nederland over risico WikiLeaks

Den Haag, 27 nov. De Amerikaanse regering heeft ook Nederland gewaarschuwd voor de nieuwe publicatie van geheime documenten die de klokkenluiderssite WikiLeaks de komende dagen heeft aangekondigd. Dat zei minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) gisteren na afloop van de ministerraad. „We weten niet wat erin staat. Het is gissen, maar het kan zijn dat er namen van Nederlandse politici of ambtenaren worden genoemd”, aldus Rosenthal. De vorige keer gebeurde dat ook, zei hij. Volgens Rosenthal gaat het om een algemene waarschuwing. De VS zijn bezorgd over de komende publicatie van mogelijk drie miljoen documenten, zoals Wikileaks stelt. (ANP)

Geen dna-match in zaak-Verstappen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 27 nov. Het dna van de in 2003 overleden kampleider Joos B. komt niet overeen met het dna dat op de kleding van de in 1998 vermoorde Nicky Verstappen werd aangetroffen. Het graf van de kampleider werd dinsdagochtend geopend, nadat de ouders van Nicky Verstappen daarop hadden aangedrongen. B. raakte in de laatste jaren van zijn leven in opspraak na nooit bewezen beschuldigingen over eventuele betrokkenheid bij deze zaak. Nu de dna-vergelijking geen overeenkomst heeft opgeleverd, kunnen er volgens het OM „geen verdere onderzoekshandelingen meer worden verricht, tenzij nieuwe feiten of omstandigheden daar aanleiding voor geven”. De 11-jarige Nicky Verstappen verdween in op 10 augustus 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Anderhalve dag later werd hij dood gevonden in een weiland vlakbij het kamp. Hoewel justitie uitgaat van moord, is de exacte doodsoorzaak van de jongen nooit vastgesteld.

Rechter oordeelt mild over krakers

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 27 nov. Zes krakers zijn gisteren in Utrecht veroordeeld tot werkstraffen van 40 uur. Ze werden veroordeeld op grond van de nieuwe kraakwet die het sinds oktober mogelijk maakt om hogere straffen op te leggen aan krakers. Het Openbaar Ministerie had naast werkstraffen tegen één kraker dan ook een celstraf van vijf weken geëist, mede wegens de vernielingen die waren aangebracht. Maar de rechter legde geen celstraf op omdat de krakers niet in de gelegenheid waren gesteld om de ontruiming aan een rechter voor te leggen. In het vonnis werd ook een rekening gehouden met de vernielingen die tijdens de kraak zijn aangericht.

Lichaam vermiste kapitein gevonden

Hoek van Holland, 27 nov. Het levenloze lichaam dat gisteren op een kade in Hoek van Holland isd gevonden, is van de vermiste kapitein van een sleepboot die twee weken geleden omsloeg. Dat meldde een woordvoerder van de politie. Het lichaam is geïdentificeerd door naasten. De sleepboot kapseisde op 11 november bij Hoek van Holland tijdens slecht weer. Het scheepsongeval kostte behalve de kapitein ook de machinist het leven. (ANP)