Kat niet dik door veel eten

David Allison denkt dat mensen en hun huisdieren dik worden van een virus. Foto University of Florida

Is het de bedoeling van David Allison om twijfel te zaaien over de oorzaak van de vetzuchtepidemie bij mens en dier? De gangbare aanname is dat extreem overgewicht veroorzaakt wordt door een gebrek aan lichaamsbeweging en het overvloedig eten van gemaksvoedsel. Maar Allison, verbonden aan de University of Alabama, suggereert nu dat een hormoonbalansverstorende chemische stof of een virus (zie ook: nrc Handelsblad, 21 september) de oorzaak is.

Deze week kwam Allison met een publicatie (Proceedings of the Royal Society B, online, 24 november) waarin hij laat zien dat niet alleen de westerse mens steeds dikker wordt, maar ook huisdieren, dierentuindieren en zelfs proefdieren in het laboratorium. Dat kan geen toeval zijn, zegt Allison.

De mens en de dieren in zijn omgeving zouden elkaar over en weer ‘besmetten’ met overgewicht, zo luidt zijn theorie.

“Het is mij veel te speculatief”, zegt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell van de Vrije Universiteit. Zeker uit de mond van Allison gelooft hij er niets van. “Hij heeft nauwe banden met de voedingsindustrie.”

Volgens Seidell heeft Allison er dus belang bij fastfood en frisdrank vrij te pleiten als hoofdschuldige van de obesitasepidemie. Allison liet zich in de afgelopen jaren onder meer sponsoren door Coca-Cola en chipsfabrikant Frito-Lay. Ook was hij adviseur bij Kraft en Nabisco. Wegens belangenverstrengeling moest hij twee jaar geleden al zijn functie als voorzitter van de Amerikaanse Obesity Society opgeven.

    • Sander Voormolen