Kardemomcake met hele peren

Soms helpt een plaatje enorm. In het blad Happinez stond een beeldige portretfoto van een cake. De cake was aangesneden zodat je zag dat er een hele peer in verwerkt was. En erbij stond dat er ook kardemom in deze cake zat.

Zoiets is onweerstaanbaar. Ineens zie je heel goed wat je in het weekend zou moeten eten: de wildzwijnragout met Glühwein die gisteren in deze rubriek stond, met puree en spruitjes, en toe deze kardemomcake.

Ik keek eens naar het recept. Dat zag er goed uit. Ik keek wie het recept geschreven had. Dat zag er nog beter uit: Yvette van Boven. De vrouw van het bekroonde kookboek van het jaar Home made. De vrouw die ik zo langzamerhand zéér, zéér hoog heb. De vrouw die doeltreffend kookt zonder aanstellerij. Op haar en haar kookboek kan je vertrouwen.

Cake gemaakt en ja – buitengemeen heerlijk. Vooral met de verrukkelijke siroop die je er vanzelf bij krijgt door het pocheren van de peren.

Nu zijn er misschien mensen die denken: een cake met hele peren, dat gaat boven mijn kookkrachten. Die mensen roep ik toe: nee! Een cake met hele peren is heel gemakkelijk! Een fluitje van een cent! Het enige is dat de gepocheerde peren glibberig en zacht worden en dat je die dus met zorg moet behandelen. Alle specerijen maken deze cake tot een geurig, gloeiend decemberding waar ook Kees Keukenkluns trots mee voor de dag kan komen. Aarzel dus niet.

Kardemomcake met hele peren

3 mooie handperen
1 fles witte wijn
250 g suiker
4 kruidnagels
3 steranijs
2 kaneelstokjes
8 kardemompeulen
Voor de cake:
200 g zachte boter
200 g suiker
4 eieren
200 g zelfrijzend bakmeel
1 el gemalen kardemom
90 g witte chocolade

Schil de peren maar laat ze wel heel en het steeltje eraan. Giet de wijn in een pan met een halve liter water en voeg de suiker, kardemompeulen, kruidnagel, steranijs en kaneel toe. Breng aan de kook. Draai het vuur laag als het begint te koken en laat de peren zachtjes in de kruidensiroop pocheren, ongeveer 30 minuten.

Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen, kook intussen het kookvocht in tot de helft en laat het afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Klop de boter met de suiker tot room. Klop de eieren erdoor, voeg steeds pas een nieuw ei toe als het vorige is opgenomen. Zeef het bakmeel, het kardemompoeder en een klein snufje zout boven het beslag en schep het door elkaar.

Vet een cakevorm in met een beetje extra boter, bekleed de randen met bakpapier en vet die ook in. Schep een laagje beslag in de vorm, zet de peren erin en giet de rest van het beslag eroverheen. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar en bruin – prik even met een breinaald.

Laat de cake wat afkoelen en haal hem uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Smelt de witte chocolade in de magnetron of au bain Marie (of gewoon in een steelpannetje met een eetlepel melk of room erbij). Laat de gesmolten chocola van een lepel af over de cake druipen en maak er strepen van.

Dien de cake op met de ingekookte en gezeefde siroop waarmee de plakken royaal worden besprenkeld.