Griepprik bij baby's verlaagt griepkans met tweederde

Jong kind krijgt griepprik. Foto Sake Elzinga Nederland - Assen - ( Drenthe ) -24-11-2009 Sport en evenementen centrum de Smelt. Vandaag werde de vaccinatie Mexicaanse griep toegediend aan kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar. Foto: Sake Elzinga

Jonge kinderen die worden ingeënt tegen griep, hebben 66 procent minder kans om griep te krijgen dan ongevaccineerde kinderen (The Lancet Infectious Diseases, online, 23 november). Eerder werd aangenomen dat de prik nauwelijks werkt bij kleine kinderen.

In Nederland en de meeste andere Europese landen worden gezonde kinderen niet ingeënt tegen griep. De prik wordt alleen gegeven aan mensen die een verhoogde kans hebben om van griep ernstig ziek te worden, zoals 60-plussers en kinderen of volwassenen met bijvoorbeeld astma of diabetes. In Finland daarentegen wordt de jaarlijkse griepprik sinds 2007 aangeboden aan alle kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. In onder andere Amerika, Oostenrijk en Slowakije kunnen alle kinderen tussen de 6 maanden en 18 jaar de griepprik krijgen.

Die massale vaccinatie werd opgezet omdat kleine kinderen relatief vaak griep krijgen en ook relatief vaak naar de dokter gaan wegens complicaties als een longontsteking. In Nederland leidt griep bij kinderen tot twee jaar tot zo’n 200 tot 300 ziekenhuisopnames per jaar en sterven er 2 tot 3 kinderen. Daarnaast zijn kinderen een bron van besmetting voor ouders en hun omgeving. En leveren zieke kinderen werkverzuim op van hun verzorgers.

Over het algemeen werken vaccins echter minder goed bij kleine kinderen, wier afweersysteem immers nog in ontwikkeling is. Of het griepvaccin werkt bij kleine kinderen, was maar één keer eerder onderzocht. De resultaten waren niet eenduidig: het ene griepseizoen daalde het aantal kinderen met griep sterk en het andere seizoen helemaal niet.

De onderzoekers vinden dat landen als Nederland hun vaccinatiebeleid nu moeten herzien. Onderzoeker Eelko Hak, lid van de influenza vaccinatie adviescommissie voor de Gezondheidsraad zegt dat dit onderzoek zeker reden is om vaccinatie bij kleine kinderen te heroverwegen. Maar hij benadrukt ook dat voordat besloten kan worden over massale vaccinatie er eerst uitgebreider onderzoek nodig is dat enkele griepseizoenen achter elkaar kosten en baten tegen elkaar afweegt.

Berber Rouwé

    • Berber Rouwé