Geef eens een gadget

Sinterklaas en de Kerstman krijgen veel verlanglijstjes met daarop een iPad. Maar er zijn meer gadgets. Tien cadeautips: gratis, goedkoop of gruwelijk duur.

1/2 Lang leve de streaming muziekdienst. Geef iemand een maand Spotify cadeau, € 9,95, of gewoon de gratis login. 10 miljoen liedjes op afroep in uitstekende kwaliteit. Alternatief: de iTunes Giftcard, vanaf € 15, waar je behalve muziek ook spelletjes en software kunt kopen voor iPhone en iPad. Er is helaas nog geen cadeaubon beschikbaar voor Android Market, de softwarewinkel van Google.

3 Ook zoveel afstandsbedieningen op tafel en achter de bank liggen? De Logitech Harmony 300i is een ‘lerende’ afstandsbediening die de functies van maximaal 4 apparaten kan overnemen. Dat ruimt lekker op. Voor € 30 is dit apparaat de goedkoopste uit de Harmony-serie, maar het werkt verrassend eenvoudig, via het web.

4 Nog voordat de Apple iPad (500 euro) uitkwam waren de accessoires al te koop. Het zijn vooral hoesjes, maar webwinkel iPadparts.eu levert een handige variant: een beschermmap met ingebouwd bluetooth keyboard. Bedoeld voor zakelijke reizigers die een echt toetsenbord prefereren en geen 1.000 euro neer willen tellen voor de 11 inch MacBook Air. De kunstlederen hoes met keyboard kost € 89.

5/6 Nee, e-readers zijn niet de poor mans tablet-pc. De nieuwe generatie zwart-wit readers lezen erg prettig – vooral bij daglicht – en hebben een batterijduur waar de iPad een puntje aan kan zuigen. De Amazon Kindle 3 is een van de beste e-readers van dit moment en is voor iets meer dan € 100 in Amerika te bestellen. Het nadeel: Amazons boekwinkel heeft weinig Nederlands aanbod. Een goed alternatief is de Sony e-reader PRS 650 met aanraakscherm, € 229. En wie helemaal goedkoop uit wil zijn bestelt een Kindle 2, die in de VS straks $ 89 kost.

7 Kinect is een draadloze controller voor de Xbox. Je staat voor de televisie te zwaaien om een spel te spelen of de video te bedienen. De eerste spellen van Microsoft Kinect zijn nog niet zo heel spannend, maar deze draadloze controller heeft veel in zijn mars. Kinect kost € 150 (met gratis spel Kinect Adventures) , losse games € 50.

8 Vorig jaar testte NRC Weekblad al fototoestellen die een kruising zijn tussen een spiegelreflex en een compactcamera. Die doen echt van ‘klik’ en zijn toch handzaam. De Sony Nex 5 is een variant op hetzelfde thema, maar goedkoper (circa € 700 met lens) en voorzien van een beeldchip van 14 megapixel. De handmatige bediening van de Nex 5 is niet eenvoudig, omdat je alles via het lcd-scherm moet instellen. De automatische modus levert echter prachtige plaatjes op. De flitser moet je er wel los bij kopen.

9 In de VS is de iPad het meest gewilde kerstcadeau onder kinderen tussen de 6 en 12 jaar, meldt onderzoeksbureau Nielsen. Maar er zijn alternatieven. De meest serieuze kandidaat tot nu toe is de Samsung Galaxy Tab, waar in de eerste maand al 600.000 exemplaren van verkocht zijn. De Tab heeft een kleiner scherm en is ongeveer even duur. In het buitenland althans, want in Nederland betaal je de hoofdprijs € 749 voor de Galaxy Tab met 16 GB. Gelukkig geven de providers hier wel een forse korting als je een contract afsluit.

10 2010 is het jaar van Android, het mobiele besturingssysteem van Google. Het topmodel is de Samsung Galaxy S, € 500, hier al eens met de iPhone 4 (€ 700) vergeleken. De HTC Desire Z is nieuw en biedt Android 2.2 met een hardwarematig keyboard. Echte toetsen dus, in plaats van letters aantikken op glas. Het toetsenbord glijdt op ingenieuze wijze onder een 3,7 inch aanraakscherm vandaan. Ook voor deze HTC moet Sint sparen: € 500.

Meer gadgets op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink