Filmvraag

El ángel exterminador (1962) van Luis Buñuel scene uit de film El Angel exterminador (1962) FOTO: Filmmuseum Regie Luis Bunuel

Tijdens een college psychopathologische diagnostiek verhaalde een hoogleraar over een scène van Luis Buñuel. De dorpsburgemeester gaat op bezoek bij een vriend in een psychiatrische kliniek. Als hij wil vertrekken, is de kliniek gesloten. „Ik wil naar huis”, zegt hij tegen de verpleegkundige.„Dat willen ze hier allemaal.”„Maar ik ben de burgemeester.”„Dat zeggen ze hier allemaal.” De burgemeester wordt opgesloten. Welke film?Christiaan Bijl

Dit verhaal past in ieder geval goed in de sfeer van surrealisme en anarchie die het werk van Luis Buñuel (1900-1983) kenmerkt. De film Viridiana (1961) bevat twee scènes met een burgemeester. Opgesloten wordt hij echter niet. El (1952) eindigt met de vrijwillige opsluiting van de hoofdpersoon in een klooster, terwijl in Ensayo de un crimen (1955) een zuster wordt vermoord in een gesloten ziekenhuis. Maar geen burgemeesters in de buurt.

Omdat het hier een herinnering uit de tweede hand betreft, is goed mogelijk dat de hoogleraar dacht aan een film in de trant van Buñuel, dan wel een standaardanekdote die paste in de sfeer van een Buñuelfilm.

Collega André Waardenburg reageert: „Volgens mij is het El ángel exterminador (1962). Zonder kliniek, maar wel met gegoede burgers die na een diner op onverklaarbare wijze niet meer weg kunnen uit een huis. Ik weet niet zeker of er een burgemeester tussen zit, zou goed kunnen. Deze film past overigens perfect in een double-bill met Le charme discret de la bourgeoisie (1972), waarin het een groep mensen maar niet lukt te dineren.”

Hans Beerekamp

Vragen over film en televisie worden uitgebreider beantwoord op nrc,nl/filmvragen

    • Hans Beerekamp