Evenementen horen niet op het Museumplein

Henri Beunders vergelijkt in zijn artikel over tucht en orde ten onrechte de volksfeesten rond 1900 met de evenementen op het Museumplein waartegen omwonenden nu protesteren. Naast parallellen zijn er grote verschillen met vroeger.

Volksfeesten waren in 1918 heel anders dan nu. Tegenwoordig zitten er commerciële evenementenbedrijven achter. Mensen worden hierdoor min of meer geregisseerd. Door de techniek gaan ‘feesten’ gepaard met een zeer hoog aantal decibellen en met dreunende beats. ‘Voor de veiligheid’ is er veel politie op de been. Helikopters ronken tot 2-3 uur ’s nachts boven je hoofd (wij wonen daar). Meisjes die nog wat zelfrespect hebben, bellen bij ons aan om naar de wc te mogen. De rest plast in de goot bij gebrek aan voorzieningen. En dat in een omgeving die volgens het stadsbestuur ‘grootstedelijke allure’ moet krijgen. De gemeente is duidelijk de weg kwijt. Dergelijke feesten passen beter in de Arena.

Jan Schrijver en Klaske Wijkstra

Amsterdam

    • Jan Schrijver
    • Klaske Wijkstra