Dr. Zeepaard proeft niks

de proefjesfabriek

Vandaag een proefje over proeven. Of misschien wel over niet-proeven. Hoe smaakt je eten met een hele droge tong?

Wat heb je nodig? Een beetje zout, suiker, broodkruimels, boterhammuisjes, een glas water en een schone theedoek.

Wat moet je doen? - Dep je tong met de theedoek tot hij droog is. Geen fijn gevoel.

- Leg er wat zout op. Wat proef je?

- Neem water om het zout weg te spoelen, dep je tong weer droog, en leg er suiker op. Proef je iets?

- Herhaal de proef met de broodkruimels en muisjes.

Wat gebeurt er? Op je tong zitten smaakknopjes. Sommige herkennen zoet, andere herkennen zout, en weer andere herkennen zuur en bitter. Die zoete, zure, bittere en zoute smaakstoffen zitten in je eten. Als ze bij een smaakknopje komen, vallen ze als een sleutel in het slot: hé, zoet! Of: hé, zout! Maar daarvoor moeten ze wel uit het eten worden losgeweekt. Spuug helpt daarbij. Dat breekt het eten af in kleine stukjes. Kauwen helpt ook, maar spuug is stap één. Misschien loopt daarom ‘het water je in de mond’ als je iets lekkers ziet: dan kun je extra goed proeven.

Extra In je eten zitten ook smaakstoffen die vervliegen en dan als geurstoffen naar je neus reizen. Je neus zit vol geurknopjes – voor munt, kaneel, aardbei, enzovoorts. Je proeft dus ook met je neus. Let maar op: als je heel verkouden bent, smaakt je eten ook niet.

    • Margriet van der Heijden