De bezem door box 3

Voor Fiscale fijnslijpers

Winst 1,8 procent belastingbesparing op vermogen

Ook geld kost geld. Wie (buiten zijn eigen woning) meer bezit dan 20.661 euro, moet daar in principe 1,2 procent vermogensrendementsheffing (vrh) over betalen. Zo houdt u van een spaarrendementje van 2,2 procent maar 1 procent over. En verliest u 20 procent op een belegging, dan staat u eigenlijk 21,2 procent in de min. Vandaar dat fiscale slimmeriken de decembermaand benutten om hun belastbare bezit met allerlei trucjes te verlagen.

Tot nu scheelde dat jaarlijks 12 euro belasting per 1.000 euro minder vermogen. Dit jaar is het voordeel groter. Oorzaak: vanaf 2011 heft de fiscus niet meer over uw gemiddelde bezit in een jaar, maar over uw kapitaal op 1 januari. Hierdoor scheelt elke 1.000 euro minder belastbaar vermogen dit jaar 6 euro en volgend jaar 12 euro. Die totale 1,8 procent belastingbesparing is ongeveer evenveel als het doorsnee spaarrendement.

Hoe u uw belastbare vermogen opschoont? Deze maand biedt geldmagazine Fiscalert tientallen tips. Een eerste klapper kan de aflossing van een resthypotheekje zijn. Wie een restant van 20.000 euro (boetevrij) aflost loost 20.000 euro belastbaar spaargeld. Dat scheelt in 2010 en 2011 samen 360 euro vrh. Daarna jaarlijks 240 euro. Bovendien hoeft u geen eigenwoningforfait meer bij uw inkomen te tellen.

Nog meer spaargeld over? Los consumptieve leningen af. U mag schulden fiscaal gezien nooit volledig wegstrepen tegen bezittingen. Er geldt een drempel van 2.900 euro per persoon (5.800 euro per stel). Aflossing van schulden die lager dan die drempel zijn, scheelt in 2010 en 2011 samen maximaal 104 euro. Daarna maximaal 70 euro per jaar. Daarnaast bespaart u rente.

Ook een schenking laat vermogen krimpen. Dit jaar mag u uw kinderen maximaal 5.000 euro belastingvrij verrijken. Zijn ze tussen 18 en 35 jaar, dan mogen ze eenmalig 50.000 euro belastingvrij ontvangen, mits ze minimaal 26.000 euro besteden aan woningaankoop of een dure studie. Voor kleinkinderen is de vrijstelling maximaal 2.000 euro. Wie totaal 50.000 euro weggeeft, bespaart in 2010 en 2011 samen 900 euro vrh. Daarna jaarlijks 600 euro. Later scheelt uw gift successierechten.

Een kind dat net een bv heeft gestart, kunt u in 2010 maximaal 55.154 euro durfkapitaal lenen. Zo’n TAR-lening is vrij van vrh en levert een extra belastingkorting van 1,3 procent op. Verder kunt u een lijfrentepremie betalen (alleen doen als het fiscaal gunstig is), een al geplande grote aankoop nog dit jaar doen, geld storten in een spaarloon- of levensloopregeling of alimentatie afkopen (soms handig). Haalt u tot slot per persoon 500 euro contanten in huis, dan bespaart u nog eens maximaal 18 euro vrh. Alle beetjes helpen.

Snel verdienen

Fiscalert van november biedt nog tientallen andere eindejaarsbelastingtips, met uitleg waarmee de fiscale nitwit zelf aan de slag kan. Het abonnementsgeld verdient zich altijd terug, want dat mag u zelf bepalen.

Risico

Nul.

    • Erica Verdegaal