China probeert conflict tussen Korea's te sussen

China probeert op het diplomatieke front verdere militaire escalatie op het Koreaanse schiereiland te voorkomen.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Yang Jiechi, had gisteren een persoonlijk onderhoud met de Noord-Koreaanse ambassadeur in China. Yang had telefonisch contact met zijn collega’s van de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

„Topprioriteit is nu de zaak onder controle te houden en te verzekeren dat zulke gebeurtenissen niet opnieuw gebeuren”, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Na de Noord-Koreaanse artillerieaanval van afgelopen dinsdag op het eiland Yeonpyeong, lopen de spanningen in het gebied verder op door de aangekondigde marineoefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea en de dreiging van Noord-Korea met nieuwe aanvallen. Volgens Pyongyang brengen de aangekondigde manoeuvres de regio „op de rand van oorlog”.

China staat internationaal onder druk om een bemiddelende rol in het Koreaanse conflict te spelen. Peking is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea.

De VS hebben inmiddels het vliegdekschip George Washington met zesduizend man aan boord naar de wateren bij Zuid-Korea gestuurd. Het schip begint zondag aan grootschalige oefeningen met Zuid-Korea, ondanks kritiek van China.

Volgens de VS zijn de oefeningen bedoeld om Noord-Korea te weerhouden nieuwe aanvallen uit te voeren en zijn ze niet gericht tegen China, zei een woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Defensie gisteren. In de buurt van het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong, waar dinsdag vier mensen door de aanval omkwamen, werden gistermiddag opnieuw artillerieschoten gehoord. Het Zuid-Koreaanse eiland bleek niet getroffen. „We gaan ervan uit dat Noord-Korea schietoefeningen deed”, verklaarde een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. (BBC, Reuters)