'CDA moet nog jaar herstellen'

Het CDA heeft „nog een jaar” nodig om te herstellen van de problemen in de partij. Inhoudelijk is de partij nog „te flets” en de Kamerfractie is nog geen team. Dat zegt waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies in een interview in deze krant.

Kamerlid Kathleen Ferrier, die samen met haar collega Koppejan een voorbehoud maakte bij de samenwerking met de PVV, waarschuwt elders in de krant dat zij haar steun zal onthouden aan zaken die indruisen tegen haar geweten: „Met een meerderheid van 76 zetels is het een wankel evenwicht in de Kamer. Dat geeft gewicht aan mijn stem.”

De opmerkingen van Spies en Ferrier komen op het moment dat het CDA probeert op te krabbelen van de historische verkiezingsnederlaag en zoekt naar een eigen geluid in de coalitie met de VVD en gedoogpartner PVV. Vandaag vindt het eerste CDA-partijcongres plaats sinds de tumultueuze totstandkoming van het kabinet. Gedoogpartner PVV wordt nu beheerst door voortdurende onthullingen over veroordelingen van Kamerleden. „Bij het CDA zouden deze mensen nooit op de lijst zijn gekomen”, aldus Spies.

Problemen van het CDA: pagina 4

Interview Kathleen Ferrier:Opinie & Debat pagina 10 en 11