Bristol en Willow

Bristol en Willow Palin zijn het middelpunt van aandacht en controverse. Waarom hun moeder hoog spel met ze speelt.

Bristol Palin, 17, holds her brother Trig during the campaign rally where Republican presidential candidate Sen. John McCain, R-Ariz., introduced Bristol and Trig's mom, Alaska Gov. Sarah Palin, as his vice presidential running mate in Dayton, Ohio, Friday, Aug. 29, 2008. Sarah Palin said Monday, Sept. 1, 2008, that her 17-year-old unmarried daughter is five months pregnant. Bristol and Trig's sister Willow stands at left. (AP Photo/Stephan Savoia) ASSOCIATED PRESS

Ach, wat zijn ze mooi en camerageniek, met hun hoge jukbeenderen en blozende wangen: Bristol (20) en Willow (16), de oudste dochters van Sarah Palin.

De Eerste Dochters, Malia en Sasha Obama, kunnen zich gelukkig prijzen met de Palindochters, zou je denken. Bristol en Willow zijn in feite hun tegenvoeters nu Sarah Palin, spreekstalmeesteres van de ongeorganiseerde Tea Party, met de dag openlijker naar een mogelijke kandidatuur voor het volgende presidentschap lonkt. Zolang de Palins alle aandacht opzuigen, blijven de Eerste Dochters relatief ongemoeid. Nu in Amerika niets meer onomstreden is, fungeren Bristol en Willow als een soort boze stiefzusters van de onschuldige Malia en Sasha. Maar ook voor Malia en Sasha Obama lijkt dat uiteindelijk een onheilspellende ontwikkeling.

Je moet eerst even laten doordringen hoe hoog het spel is dat de Palindochters moeten meespelen. Sarah Palin is op dit moment overal met haar realityshow Sarah Palin’s Alaska en de lancering van haar nieuwe boek America by Heart. Interviews hoeft ze niet eens meer te geven om het politieke debat te bepalen: als Sarah Palin iets twittert, stellen verslaggevers in het Witte Huis daar vragen over. En het is vrijwel onmogelijk daar niet op in te gaan, omdat dat altijd verkeerd wordt uitgelegd, klaagde deze week Obama’s woordvoerder, Robert Gibbs. Meghan McCain, ook een dochter van, schrijft in online magazine The Daily Beast dat Sarah Palin zich, met hulp van haar familie, alomtegenwoordig positioneert „als de eerste, de laatste en de enige stop” in het debat over mogelijke conservatieve kandidaten voor de verkiezingen in 2012.

Dochter Bristol zorgt dat de Palinmanie ook deel uit begint te maken van de populaire cultuur. Zij haalde deze week de finale van de danswedstrijd Dancing with the Stars, die hier gemiddeld 21 miljoen kijkers per aflevering trekt. Bristol deed het niet al te best bij de jury, maar bereikte steeds de volgende ronde dankzij de kijkers, die mee mogen stemmen.

Serieuze media gaven het programma met de dag meer politieke lading. Ze hielden er polls over: een meerderheid van de kijkers is Republikein en 54 procent van alle Amerikanen denkt dat Bristol de finale haalde, omdat de aanhang van haar moeder massaal op haar heeft gestemd. Conservatieve blogs riepen inderdaad op om voor Bristol te stemmen, dit om Democraten „terug te betalen”. In Wisconsin wond de 67-jarige Steven Cowan zich er zo over op, dat hij vorige week met een pistool op zijn televisie schoot toen Bristol in beeld was. Om dat laatste wordt hier gelachen, maar ik vind het eng. Het moment komt me iets te dichtbij dat mensen ook de kinderen van hun politieke tegenstanders willen afstraffen. Daarom lijkt dit ook voor Malia en Sasha Obama niet goed.

Wat Willow presteerde, bedaarde de gemoederen intussen ook niet echt. De avond dat de eerste aflevering van Sarah Palin’s Alaska werd uitgezonden, schreef een klasgenoot op zijn Facebookpagina dat het programma „totaal mislukte”. Willow schold hem daarop via Facebook uit voor „homo”, „flikker” en „low life”. Dat deugde natuurlijk niet, al was het op een tragische manier roerend hoe Willow voor haar familie opkwam („Quit talking shit about my family”). Het kind is zestien. En in een wereld die bevolkt wordt door „haters”, zoals de zusjes hun critici in navolging van hun moeder noemen, is alleen hun eigen familie kennelijk nog te vertrouwen.

Maar Huize Palin lijkt op het moment wel de laatste plaats voor enige geborgenheid. Aflevering twee van Sarah Palin’s Alaska was zelfs naar Palin-maatstaven van een verbijsterend opportunisme. Alles draaide om Bristol, die kort voor de dansfinale meer kijkers dan ooit zou trekken. Haar moeder ging met haar op heilbot vissen op een professionele boot. Omdat de arme Bristol zoveel nare publiciteit kreeg was het tijd, aldus haar moeder, „to get away from it all” – recht voor de camera’s van Palin’s Alaska.

In een Paliniaanse ode aan de natuur en iets wat voor ‘eerlijk leven’ door moet gaan, kreeg Bristol de taak de enorme heilbots die aan boord kwamen stuk voor stuk dood te knuppelen. Zoals zeehondjes. Het was zo’n afschuwelijk gezicht dat de beelden werden ingeleid met een waarschuwing. Bristol berustte er opvallend stilletjes in. Zelfverklaard ‘Mama Grizzly’ Sarah Palin gilde intussen: „You can be really agressive, Bristol!” En: „Knock some aggression out!”

En nu heeft iedereen het daar weer over.

    • Margriet Oostveen