Aan slager ontsnapte stier Atlas gered

Stier Atlas, vernoemd naar het islamitisch slachthuis in Arnhem waaruit hij ontsnapte, mag verder leven.

Atlas in het Beloofde Varkensland

De Litouwse stier die vorige week aan het islamitische slagersmes in Arnhem ontkwam, blijft in leven. Slager Recheb Kolukisa van slachthuis Atlas streek over zijn hart en schonk gisteren het dier aan Dafne Westerhof, bekend van dierenparadijs Het Beloofde Varkensland in Amstelveen. „Een wonder”, stamelt ze. „Een sprookje met een happy end.” De stier voorvoelde kennelijk zijn naderende einde, ontsnapte en werd uiteindelijk in een busremise geveld door een verdovingspijl. Een inderhaast opgerichte Actiegroep Stier van dierenvrienden zamelde 2500 euro in om hem vrij te kopen. Daarna zou hij zijn dagen in vrijheid slijten in koeienrusthuis De Leemweg van Bert Hollander in het Friese Zandhuizen. Maar toen ineens kwam er een anonieme bieder die 1000 euro meer op tafel legde. De dierenvrienden waren verontwaardigd over deze koehandel. Want er lagen toezeggingen en in Zandhuizen bereidde Hollander zijn komst voor. Kolukisa zei donderdagavond nog op Pownieuws dat hij voor de hoogste bieder ging. Hij vroeg 5.000 euro – de schade die de stier had aangericht, moest hij ook bekostigen – en anders werd het dier alsnog geslacht. Verontwaardiging alom bij de dierenvrinden. Dierenredder Dafne Westerhof sprong gisteren in de auto en reed naar Kolukisa. Ze had duizend euro in een enveloppe bij zich. „Ik zei: dit is een aanbetaling, de rest komt nog, maar laat het dier in godsnaam in leven!” Ze was verrast dat het Kolukisa niet om het geld ging. „Hij zocht een goed doel. Ik vertelde over Het Beloofde Varkensland en de pechvogels van dieren die hier in de opvang bofkonten worden. En dat mensen ze hier bezoeken en veel troost krijgen van de dieren. Daarop zei hij dat hij het dier wilde schenken.” De 2-jarige stier, een kruising Galloway-Hooglander is Atlas gedoopt, naar de slagerij. „Hij is nog vreselijk schuw en ontzettend geschrokken”, vertelt Westerhof. „Maar ik vind hem een held. Hij heeft van de mens gewonnen en krijgt hier een ruime stal met dik stro. Ik zal langzaam de tijd nemen om kennis te maken.” Westerhof heeft al drie koeien, drie stieren en 49 varkens in haar Beloofde Land.

Bert Hollander van De Leemweg weet als geen ander hoe je een uitgebroken rund moet kalmeren. In 1999 kocht ik de Pimontese vleeskoe Victoria vrij (toen 1.700 gulden) die ontsnapte uit een slagerij in Surhuisterveen en bij hem werd gestald. „Denk niet dat ze je dankbaar zijn. Ze zijn het vertrouwen in mensen kwijt en weten dat ze iets kunnen doen als iets ze niet aan staat. Je moet zorgen dat je de hoogste in rang wordt.” Victoria sprong in de beginjaren over een 1.30 hoge meter afscheiding in de stal toen Hollander haar in een ander deel wilde zetten. „Daar had ze dus geen zin in. Zelfs na bijna twaalf jaar is ze nog steeds bang voor veewagens.”

    • Karin de Mik