18 jaar en tbs voor moord Milly Boele

Sander V., de politieagent die het twaalfjarige meisje Milly Boele op 10 maart van dit jaar vermoordde, heeft daarvoor achttien jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd gekregen.

Zo vonniste de rechtbank in Dordrecht gisteren. De officier van justitie had 25 jaar gevangenisstraf en tbs geëist.

De 27-jarige V. is, behalve aan moord, ook schuldig bevonden aan vrijheidsberoving, ontucht en het wegmaken van het lijk. Verkrachting achtte de rechtbank niet bewezen, ook al was spermavloeistof van V. aangetroffen onder de lippen van Milly Boele.

Sander V. belde op 10 maart aan bij zijn overbuurmeisje in de Dordtse wijk Sterrenburg en nam haar mee naar zijn huis. Daar bond hij haar armen op haar rug, betastte haar borsten en wurgde haar met zijn riem. Hij begroef haar lichaam in zijn tuin. Zes dagen later gaf hij zichzelf aan, nadat hij zijn vriendin de moord bekend had.

Volgens de verdediging beroofde V. het meisje niet met voorbedachten rade van het leven, maar de rechter stelde dat hij de mogelijkheid heeft gehad zich op zijn daad te bezinnen voordat – en zelfs terwijl – hij Milly Boele wurgde. Dat zou zo’n halve minuut geduurd hebben. Daarmee acht de rechtbank moord bewezen.

In haar vonnis woog de rechtbank mee dat V. als politieagent een bijzondere verantwoordelijkheid had. Zijn daad heeft „het vertrouwen in de politie in het algemeen aangetast”. De verdwijning van het meisje wekte veel commotie, temeer toen bleek dat zij door een politieman vermoord was.

De tbs-maatregel is opgelegd omdat de rechtbank, in navolging van deskundigen die hem onderzochten, stelt dat V. aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. De ex-politieagent is ook verslaafd aan cannabis. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, twee weken geleden, verklaarde hij dat hij soms wel dertig joints per dag rookte. Gezien de willekeur waarmee V. zijn slachtoffer uitkoos, acht de rechtbank de kans op herhaling hoog.

De rechtbank wees een schadevergoeding van 17.000 euro toe aan de ouders van Milly Boele voor materiële schade die zij geleden hebben. Dat waren onder meer de kosten van de begrafenis.

De advocaat van Sander V., Wim Anker, zei na afloop van de uitspraak dat hij zijn cliënt aanraadt in hoger beroep te gaan.