Zuid-Korea stuurt extra troepen naar eilanden

Zuid-Korea stuurt extra militairen naar eilanden in omstreden grensgebied met Noord-Korea als reactie op de artillerieaanval van dinsdag op het eiland Yeonpyeong in de Gele Zee. Dat maakte een Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerder gisteren bekend.

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie, Kim Tae-young, is gisteren opgestapt in verband met de jongste aanval van Noord-Korea. Kim wordt in politieke kring verweten dat het leger te terughoudend op de aanval heeft gereageerd. Bij de beschietingen over en weer vielen dinsdag op Yeonpyeong vier doden, twee militairen en twee burgers.

De Zuid-Koreaanse regering werkt aan herziening van de regels voor het gebruik van militair geweld die tot dusver „tamelijk passief” waren, aldus een woordvoerder van president Lee Myung-bak. De artillerieaanval was een van de ernstigste incidenten sinds het einde van de Koreaanse oorlog (1950-53).

Op het Koreaanse schiereiland lopen de spanningen op nu Amerika het vliegdekschip USS George Washington naar het gebied heeft gedirigeerd voor gemeenschappelijke oefeningen met Zuid-Korea.

Zuid-Koreaanse media meldden gisteren dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, als opperbevelhebber van het leger, persoonlijk opdracht had gegeven voor de militaire actie tegen het zuiden. Volgens het dagblad Chosun Ilbo bezochten Kim en zijn zoon (en beoogd opvolger) Kim Jong-un kort voor de aanval de basis vanwaar granaten op Yeonpyeong werden afgevuurd.

Noord-Korea heeft met nieuwe aanvallen gedreigd „als de Zuid-Koreaanse oorlogshitsers doorgaan met hun militaire provocaties”. Het stalinistische regime legt de schuld van het incident bij Zuid-Korea dat oefeningen hield vlakbij een zeegrens die Noord-Korea „illegaal” noemt.

De Chinese premier Wen Jiabao heeft alle partijen tot „uiterste terughoudendheid” opgeroepen. Wen, op bezoek in Rusland, noemde daarbij Noord-Korea niet expliciet. (BBC, Reuters, AP)