Wilders klaagt over 'hyperige media'

PVV-Kamerleden Lucassen, Hernandez, Brinkman en Van Bemmel zijn opnieuw negatief in het nieuws. Geert Wilders wil er niets meer over zeggen.

PVV-leider Geert Wilders wil dat de rust terugkeert. Hij reageert de komende tijd niet meer op incidenten rond zijn fractie. De „hyperige media” kunnen „de diepvries” in, zei hij vanmorgen.

Het is één van de ‘kwaliteiten’ van Geert Wilders: als zijn partij in de problemen komt, geeft hij de media de schuld. Dat deed hij toen bekend werd dat er tussen PVV-Kamerlid Hero Brinkman en een barman van perscentrum Nieuwspoort een schermutseling had plaatsgevonden. Brinkman had weliswaar een drankprobleem, maar Wilders haalde uit naar de pers en Nieuwspoort: „Daar zitten niet onze vrienden. Allemaal verschrikkelijke journalisten.”

Vorige week putte een aangeslagen Wilders zich nog uit in excuses voor het gedrag van zijn Kamerleden, nu kiest hij opnieuw de vlucht naar voren. „Heksenjacht op PVV’ers”, kopte de website van zijn partij vanmorgen.

Gisteren en vanmorgen kwamen opnieuw feiten over PVV’ers aan het licht die bijdragen aan een weinig fraai beeld van de partij. Aan de ene kant zitten er leden in de fractie met nogal wat smetjes, aan de andere kant is de partij hard voor iedereen die de wet overtreedt. De PVV is voor zero tolerance, aldus het verkiezingsprogramma. Een korte opsomming: heropvoedingskampen, taakstraffen afschaffen, versobering gevangenissen, geen alcohol achter het stuur.

Dat laatste bracht Hero Brinkman gisteren opnieuw in opspraak. Hij blijkt in 2001 met gedoofde lichten geprobeerd te hebben een verkeerscontrole te ontwijken. Hij maakte zich woensdag in een Kamerdebat nog sterk voor een hardere aanpak van verkeersovertreders. „Bij echt schofterige overtredingen waar iedereen zich groen en geel aan ergert” moet de boete honderd procent omhoog. „Er is een aantal verkeersovertredingen – die kunnen wij allemaal zo invullen – waar iedereen zich aan ergert en waarop de boete minimaal is. Ik zou zeggen: gooi die omhoog”, betoogde Brinkman.

De PVV’er door wie de ophef twee weken geleden begon, Eric Lucassen, kwam vanmorgen ook weer in het nieuws. Lucassen, die voor ontucht is veroordeeld, blijkt al zeven jaar gerechtelijke deurwaarders en incassobureaus achter zich aan te hebben. Ook zou hij bij uitkeringsinstantie UWV te boek staan als uitkeringontvanger terwijl hij al Tweede Kamerlid is. Dat meldde de Volkskrant vanmorgen op basis van documenten die de krant in bezit heeft. Lucassen is niet bereikbaar voor een toelichting.

Twee andere PVV-Kamerleden hebben nog juridische problemen. Het Openbaar Ministerie moet nog beslissen of het Marcial Hernandez strafrechtelijk vervolgt voor het uitdelen van een kopstoot in een Haags café. Twee getuigen zouden dat hebben gezien, twee andere getuigen zeggen dat sprake was van een armklem, aldus de advocaat van Hernandez. Kamerlid Jhim van Bemmel ligt nog in de clinch met de curator van een failliet bedrijf. Er is ook een meevaller voor hem: een bericht dat hij een nevenfunctie niet gemeld zou hebben, blijkt niet te kloppen. De Tweede Kamer stelde vanmorgen in een persbericht dat „als gevolg van een ambtelijke fout” de nevenfunctie niet is opgenomen in het openbare register.

Zo gaat het dezer dagen in de politiek vooral om personen, nauwelijks over de manier van politiek bedrijven. CDA’er Jack Biskop windt zich daar over op. „Politiek is niet langer het publiek domein van het serieuze debat over wat een goede maatschappij is en hoe die gerealiseerd kan worden. Het is vooral een kermis van mensen die met slogans en een publiek imago politieke macht proberen te veroveren en te behouden”, zei hij dinsdag tijdens de fractievergadering van het CDA. Biskop, tegenstander van samenwerking met de PVV, publiceerde dit verhaal op zijn website. In dit tijdsgewricht, stelt hij, zien we „in Europa een politieke beweging ontstaan die niets anders doet dan ressentiment exploiteren.” Hij citeert vervolgens schrijver Menno ter Braak die in 1937 schreef: „Het is een reactionaire politiek die stelt dat alles vroeger beter was en dat alles beter wordt als het eigen volk gezuiverd is van volksvreemde elementen die altijd alles verpesten” Vergelijkt Biskop hiermee de PVV met de opkomst van het nazisme? Nee, het gaat hem om bewegingen in heel Europa, zegt hij.

    • Herman Staal