'WikiLeaks: VS steunen PKK'

Geheime documenten die de klokkenluiderswebsite WikiLeaks van plan is te publiceren, omvatten informatie dat de Verenigde Staten de separatistische Turks-Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft gesteund. De PKK vecht tegen de Turkse regering, een NAVO-bondgenoot. Andere stukken geven aan dat de Turkse autoriteiten niet hebben verhinderd dat Iraakse burgers in Turkije Al-Qaeda-in-Irak wapens leverden.

Dat heeft de in Londen uitkomende Saoedische krant Al-Hayat gisteren gemeld. Noch Ankara noch Washington had tot vanmiddag gereageerd op het bericht.

WikiLeaks maakte maandag bekend dat het binnenkort grote hoeveelheden geheime Amerikaanse regeringsstukken zal publiceren, waaronder beschuldigingen van corruptie tegen buitenlandse regeringen. De Amerikaanse regering heeft inmiddels Groot-Brittannië, Australië, Canada, Denemarken, Noorwegen en Israël op de hoogte gesteld van de inhoud van mogelijke onthullingen, zo meldde WikiLeaks gisteren.

Het is niet bekend of ook Turkije is geïnformeerd. Turkse zegslieden hebben de VS herhaaldelijk van wapenleveranties aan de PKK beschuldigd. In 2007 stelde de Turkse regering de zaak publiekelijk aan de orde nadat Amerikaanse wapens bij PKK-strijders in Turkije waren aangetroffen. De PKK is in Turkije verboden, maar staat ook op de Amerikaanse terreurlijst. In Pentagon-stukken zou melding worden gemaakt van wapenleveranties door het Amerikaanse leger in Irak aan de PKK, die in Noord-Irak bases heeft.

In andere stukken zou sprake zijn van herhaalde beschuldigingen dat Turkije zijn grenzen onvoldoende controleert. Het is niet duidelijk of Turkije ervan wordt beschuldigd willens en wetens wapens en explosieven voor Al-Qaeda te hebben doorgelaten.