Wat geven we aan...

1. Rinus Otte: De nieuwe kleren van de rechters (Boom, € 19,90). Kijkje achter de voordeur. Boordevol munitie voor de aloude krakersstelling: ‘Uw rechtsstaat is de onze niet’.

2. Guus Kemme e.a.: Amsterdam Architectuur - Een gids (Thoth, € 29,90). Vernieuwd overzicht van te kraken gebouwen in de hoofdstad.

3. Herman de Liagre Böhl: Amsterdam op helling (Boom, € 35,- ). De helden van weleer: hoe het oude Amsterdam werd gered door de kraakbeweging.

...republikeinen...

1.Glenn Beck: Broke (Threshold, 27,-). Fox-presentator Glenn Beck weet het zeker: weg met Amerika's staatshoofd!

2. Erik Varenkamp en Mick Peet: Agent Orange 04 (Van Praag, € 19,95). Biografie-in-plaatjes van Bernhard, ‘de man die van nature een stripfiguur was’.

3. Sieb Posthuma en Laurentien van Oranje: Mr. Finney en de wereld op zijn kop. (Querido, 17,95). Zeewezen, ‘een tikkeltje voornaam, en nooit overheersend’ kijkt eens buiten zijn omheinde tuintje. En daar is van alles mis!

...en ten slotte: dode dichters?

1.Hans Faverey: Gedichten 1962-1990 (De Bezige Bij, € 49,90). ‘Als ik het zelf niet was,/ help jij mij dan zeggen/ wie ik ben.’

2. Cees Buddingh’: Buddingh’ gebundeld (Nijgh & Van Ditmar, € 39,95). ‘Ik ben de blauwbilgorgel,/ Mijn vader was een porgel’, en al dat andere moois. 3.Ida Gerhardt: Verzamelde gedichten (Ath. – Polak & Van Gennep, € 25,-). ‘En één tussen de naamloos velen,/ gedrongen aan de huizenkant/ stond ik te luist’ren naar dit spelen/ dat zong van mijn geschonden land.’