Voetbalbond onderzoekt 'georganiseerde' gele kaarten

Het was net een toneelstukje waarbij de hoofdrolspelers hun woorden achter hun hand spraken. Maar ook zonder tekst leken de bedoelingen van regisseur José Mourinho dinsdag in de Arena duidelijk. De coach van voetbalclub Real Madrid zou zijn spelers Xabi Alonso en Sergio Ramos tijdens de Champions-Leaguewedstrijd tegen Ajax hebben opgedragen de scheidsrechter Craig Thompson te verleiden een tweede gele kaart te trekken. Daardoor zouden ze het duel over twee weken tegen Auxerre missen, waarbij voor het al geplaatste Real Madrid toch niets meer op het spel staat. Wel zouden de twee volgend jaar met één in plaats van twee kaarten achter hun naam aan de achtste finales kunnen beginnen.

De Europese voetbalbond (UEFA) was not amused en heeft een onderzoek naar „onsportief gedrag” ingesteld. Komende dinsdag zal de controle- en tuchtcommissie een eventuele straf bespreken.

Naast coach Mourinho en de weggestuurde Xabi Alonso en Sergio Ramos waren er nog twee spelers betrokken bij de ‘gelekaartenaffaire’: keeper Iker Casillas en reservedoelman Jerzy Dudek. Real Madrid stond met 4-0 voor tegen Ajax toen Mourinho Xabi Alonso aan de zijkant van het veld iets in het oor fluisterde. Een paar minuten later treuzelde de middenvelder bij het nemen van een vrije trap zó lang dat de Schotse scheidsrechter hem zijn tweede gele kaart van de avond gaf en dus van het veld stuurde.

Kort daarop was het alsof Mourinho reservedoelman Dudek als een boodschapper naar Casillas stuurde. De oud-Feyenoorder ging met een flesje water in zijn hand naast de doelpaal staan en leek een opdracht over te brengen. Het had Dudek zelf op een gele kaart moeten komen te staan, want hij mocht daar als reservespeler helemaal niet komen. Casillas seinde vervolgens Sergio Ramos in. De verdediger wachtte net zolang met het nemen van een doeltrap totdat Thompson geel trok. Sergio Ramos schudde de scheidsrechter nog de hand voordat hij naar de kant ging.

De coach van Real Madrid was zich na afloop van geen kwaad bewust. Met een stalen gezicht wierp Mourinho alle beschuldigingen van zich af. Ook hij had zich geërgerd aan het „naïeve” gedrag van zijn spelers bij een 4-0 voorsprong. Twee jaar terug kregen de Lyon-spelers Juninho en Cris voor een soortgelijk vergrijp een geldboete.

    • Koen Greven