Uitgelicht

Marianne Faithfull speelt een oma in Irina Palm. BBC 2, 0.50u.

Film

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (Chris Columbus, 2001, Engeland/VS). Best bezochte speelfilm van 2001 trok op z’n sloffen meer dan 2 miljoen bezoekers in ons land. Eerste film naar boekenserie van Engelands rijkste ex-bijstandsmoeder, geregisseerd door een Amerikaan, is een toonbeeld van visuele verbeeldingskracht. Daniel Radcliffe is Harry. SBS6, 20.30-23.45u.

Irina Palm (Sam Garbarski, 2007, Engeland/België). Mal kitchen sink drama voert het voormalige sixties icoon Marianne Faithfull ten tonele als een mollige, goedmoedige oma. Om de operatie van haar doodzieke kleinzoon te bekostigen gaat ze werken in de louche nachtclub van Joego Mikky (gespeeld door vaste Kusturica-acteur Miki Manoljovic). Binnen de kortste keren is ze de hand job-koningin van Soho (in haar eigen woorden: the wanking widow). Alleen al de gelaatsuitdrukkingen van Faithfull maken de film ruim de moeite waard. BBC2, 0.50 2.25u.

Actualiteiten

EénVandaag. Hans Hoogervorst, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, waarschuwt voor verontrustende ontwikkelingen bij de pensioenen. Als er niet snel en adequaat wordt ingegrepen zullen vooral de jongeren de dupe worden, aldus de voormalige minister van Financiën. Ned.1, 18.15-18.30u.

Gesprek met de minister-president. Mark Rutte over de actuele ontwikkelingen in de politiek. Ned.1, 18.30-18.40u.

De Wereld Draait Door. Beau van Erven Dorens praat over zijn samenwerking met Marc-Marie Huijbregts – die vanavond tafelheer is – bij de Zaterdagavondshow van SBS6. Dat programma is na vier keer gestopt omdat de kijkcijfers tegenvielen. De huisband Go Back to the Zoo speelt toepasselijke muziek. Ned.3, 19.30-20.25u.

Uitgesproken VARA. Verslag over de plannen voor het opslaan van vingerafdrukken in databanken. Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vindt het opslaan van deze biometrische gegevens in de databank onzinnig en inmiddels tekent zich een Kamermeerderheid af tegen deze databank. Maar betekent dat ook dat die er niet komt? Presentatie Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Reportage over de Limburgse lijsttrekker van het CDA, Martijn Helvert, die bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten PVV-stemmers moet teruglokken naar het CDA. Ook een reconstructie van de cocaïne-kwestie rond Yuri van Gelder. Ned.2, 22.00-22.50u.

Pauw & Witteman. Dichter-chroniqueur Bart Chabot vertelt hoe het met hem gaat sinds hij is geopereerd aan een hersentumor. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

De wandeling. Hella van der Wijst wandelt met een BN’er een deel van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Vandaag met Hans Kazàn ie in 2006 in een diepe depressie raakte toen theater Magic Palace, zijn droom, failliet ging. Ned.2, 18.25-18.55u.

De Ombudsman. Hulp voor mensen die vermalen dreigen te worden in ambtelijke molens. Carla Veldwachter (59) is pleegouder van haar kleinkind Abygail, maar krijgt sinds april geen pleegzorgvergoeding meer; volgens de Jeugdzorg omdat zij weigert mee te werken aan het opstellen van een veiligheidsplan. Verder aandacht voor een betere en kortere procedure bij schadevergoeding na medische fouten. De 40.000 slachtoffers per jaar wacht na de eerste ellende vaak nog een tweede nachtmerrie: als ze de arts aansprakelijk stellen voor de schade belanden ze in een eindeloze juridische procedure. Ned.2, 19.25-19.55u.

De Top 2000 quiz. Popquiz. Vooruitlopend op de Top 2000 spelen Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis om alvast in de stemming te komen met drie teams van bekende Nederlanders De Top 2000 Quiz in het Top 2000 Café. Aan de hand van de favoriete platen van de deelnemende kandidaten duiken zij alvast in hitlijst. Met de teams Huub Stapel & Miss Montreal, Dolf Jansen & Lucky Fonz III, Loretta Schrijver & Dennis van Leeuwen (Kane). Ned.3, 20.25-21.20u.

Altijd wat. Opinieprogramma gepresenteerd door Ghislaine Plag. Met een reportage over de tientallen organisaties en honderden vrijwilligers die zich inspannen voor illegalen, zoals Gabbi Wierenga die zich al 25 jaar inzet voor vluchtelingen. Ruim de helft van de illegalen in Nederland gaat niet terug naar het land van herkomst nadat ze zijn uitgeprocedeerd. Vrijwilligers bieden onderdak, Nederlandse les en verlenen rechtsbijstand. Die hulp kan strafbaar worden, want het nieuwe kabinet wil illegaliteit harder gaan aanpakken. Ned.2, 20.55-22.00u.

Aspekte. Cultureel magazine. De Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurms roept met een demonstratievideo (aspekte.zdf.de) kijkers op om zelf een video te maken en op te sturen. Uit de inzendingen selecteert Wurms drie video’s die hij tot ‘Original-Kunstwerke’ zal certificeren. ZDF, 23.00-23.30u.

IKON Doc: Anybody there.....? Documentaire van Eline Flipse over alternatieve jeugdzorg op de opvangboerderij van Wim Keyl en Jan Geyteman. De onhandelbaar verklaarde jongens die er mogen werken krijgen geen waarschuwing. Als ze over de schreef gaan, worden ze er zonder pardon uitgeknikkerd. De harde, onorthodoxe aanpak van de twee stevige mannen, die diploma’s noch subsidies hebben, blijkt aan te slaan bij de jongeren die op de boerderij terechtkomen: taakstraffers via justitie, aanmeldingen via de Raad van de Kinderbescherming, radeloze ouders die hun kinderen komen brengen. De internen krijgen een caravan, zware lichamelijke arbeid, harde training in Japanse vechtsporten en veel regels en discipline. Maar ook: aandacht, gesprekken en rust. Ned.2, 0.10-1.14u.

Amusement

Jiskefet-Sint Hubertusberg: De stagiaire. Satirisch programma over de bewoners van het bejaardenhuis Sint Hubertusberg die er het beste van proberen te maken ondanks de strenge regels en de willekeur van het verplegend personeel. Met: Kees Prins, Herman Koch, Michiel Romeyn, Beppie Melissen e.a. Ned.3, 21.20-21.50u.