Stront in de hamburger

Beeld uit de anti-vleesfilm 'Fast Food Nation'

Fast Food NationRTL8, 20.30 - 22.40 uur

„Just cook it!”, roept de rancher Harry (Bruce Willis) tegen de manager van snackketen Mickey’s in de speelfilm Fast Food Nation, als deze hem verwijt dat het vlees dat zij krijgen besmet is.

De marketing manager (Greg Kinnear) is erop uit gestuurd door zijn baas om te kijken wat er waar is van de claim van een aantal biologiestudenten die na onderzoek onomwonden constateerde: „there’s shit in the meat”. Het vlees dat Mickey’s gebruikt, zou zijn vervuild door koeienstront. Anderson reist naar een vleesverwerkingsfabriek in Colorado om achter de waarheid te komen. Heel ver komt hij niet met zijn onderzoek, het bedrijf laat hem een beperkt deel van de fabriek zien en zet een gewiekste lobby op gang om Anderson als klant te behouden.

Dan kwam auteur Eric Schlosser heel wat verder in zijn exposé van de Amerikaanse voedselindustrie, het na jarenlang onderzoek geschreven Fast Food Nation. Schlosser schreef zelf mee aan de wat prekerige verfilming van zijn bestseller, die in 2006 door Richard Linklater werd geregisseerd. De film concentreert zich op een aantal verhaallijnen uit Schlossers breed uitwaaierende studie en wisselt de ervaringen van illegale Mexicaanse immigranten in de vleesfabriek af met de wederwaardigheden van Anderson en een meisje dat werkt voor Mickey’s.

Het draait uiteindelijk vooral om haar politiek ontwaken, nadat ze een discussie tussen studenten bijwoont waar wordt gesteld dat verandering mogelijk is, als maar genoeg mensen het willen. In een ironische scène probeert het groepje studenten vervolgens duizenden koeien te bevrijden, maar die blijven gewoon in de wei staan. Verandering mag dan mogelijk zijn, vanzelfsprekend is het niet. Ook niet in de voedselindustrie zelf. Een treurige boodschap.

André Waardenburg

    • André Waardenburg