Straks kunnen we bomen gebruiken als lantaarns

'Next nature': bomen die fungeren als lantaarns.

Als het donker wordt hebben we straks geen lampen meer nodig. Volgens een professor van de universiteit van Taiwan wordt het mogelijk bomen als lantaarns te gebruiken. Hij wist met nanodeeltjes goud een plant, de bacopa caroliniana (een soort weegbree) zover te krijgen dat hij rood gloeiend chlorofyl maakte in plaats van het gebruikelijke groen. Dr. Yen Hsun Su noemt zijn vinding ‘bio-LED’.

Ik lees erover op het blog van Next Nature op Facebook, dat bijna elke dag een verrassend bericht stuurt waarin grenzen tussen natuur en cultuur geslecht worden. Vlak na de boomlampen gaat het over bacteriën die zo zijn gemanipuleerd dat ze de scheuren in cement kunnen repareren.

Next Nature is een idee van kunstenaar Koert van Mensvoort, een pionier op het gebied van kunst en techniek. Hij werkt op de afdeling Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven. Van Mensvoort presenteerde in Eindhoven tijdens Dutch Design Week in een oude bus de ‘Nano Supermarkt’, waarin producten werden gepresenteerd die dankzij nanotechnologie binnen tien jaar werkelijkheid zouden kunnen worden. Het ging onder meer om muren, kleding en wijn die je naar believen een andere kleur kunt geven.

Next Nature is volgens Van Mensvoort ‘natuur veroorzaakt door cultuur’. Cultuur die je net zo kunt benaderen als natuur, of waarbij je dat in de praktijk doet. En zoals altijd bij nieuwe concepten, kun je er ook het verleden mee in. Je zou kunnen zeggen dat bijvoorbeeld een banaan door mensen in ieder geval mede is ontworpen en daardoor niet wezenlijk verschilt van lichtgevende bomen of reparerende bacteriën. Alleen de techniek is een beetje anders. Maar wel zo’n beetje anders dat veel ‘next nature’ nu nog virtueel is.

Op de app van Next Nature kun je dingen zien die de werkelijkheid al wel gehaald hebben. Op deze app, die gratis is te downloaden, kun je over de hele wereld ‘next nature’ zoeken. Het dichtst bij mij vandaan is een kunstwerk van Corriette Schoenaerts, te zien geweest in een museum in Amsterdam. Ze projecteerde een foto van een stuk regenwoud op plastic planten. Plastic planten zijn volgens Koert van Mensvoort geen ‘next nature’ maar imitatie van gewone natuur. Een zendmast voor mobiele telefonie vermomd als boom is wel ‘next nature’. De eerste ‘arbor artificialis naturalis’ werd in 1999 geplant door Libertel en staat volgens de ‘next nature spotter’ in het Limburgse dorp Hunsel.

Soms is het een bijschrift dat van een ding of dier ‘next nature’ maakt. Wat doen eenden in deze app? De maker schrijft dat altijd als er een eend kwaakt hij zijn telefoon begint te zoeken omdat hij eendengekwaak als ringtone heeft. Pavlov in het park.

Gebruikers van de app kunnen zelf ook beelden uploaden. Ik denk aan pinguïns uit Australië die een paar jaar geleden met olie besmeurd dreigden te raken. De pinguïns konden gered worden door een gebreid truitje te dragen. Mensen sloegen daarop zo enthousiast aan het breien dat er al snel meer truitjes waren dan te redden pinguïns. Toen kwamen er ook gebreide pinguïnknuffels.

    • Bianca Stigter