Sport kort

Duitsland heerst op EK kortebaan, zilver voor Moniek Nijhuis

Door een onzer redacteuren

Eindhoven. Zwemster Moniek Nijhuis heeft gisteravond op de 50 meter schoolslag de eerste Nederlandse medaille (zilver) behaald op de EK kortebaan in Eindhoven. Maar de Duitse zwemploeg was met zes gouden medailles veruit de sterkste op de openingsdag. De Duitse Dorothea Brandt greep het goud. Haar landgenoot Paul Biedermann was de snelste op de 400 vrij, Steffen Deibler won de 50 vrij, diens jongere broer Markus was de snelste op de 200 wissel. Beide Deiblers zwommen met het Duitse team ook naar goud op de 4x50 wissel. Yannick Lebherz (200 rug) maakte het Duitse feest compleet. Op de 100 vrij bij de vrouwen voldeed de Nederlandse ploeg aan de verwachtingen. Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk plaatsten zich met grote overmacht voor de finale van het koningsnummer, vanavond.

Golfer Karlsson aan de leiding in Dubai

Dubai. Golfer Robert Karlsson heeft de leiding na de eerste ronde van het wereldkampioenschap golf in Dubai. De 41-jarige Zweed werkte gisteren de achttien holes op de Jumeirah Golf Estates af in 65 slagen, zeven onder par. Karlsson heeft één slag minder dan de Zuid-Koreaan Noh Seung-yul, die een kaart met 66 slagen inleverde. De Duitser Martin Kaymer ging rond in 67 slagen en bezet de derde plaats. De 25-jarige Kaymer is de aanvoerder van de Europese ranglijst. De twee Nederlandse deelnemers nemen na de eerste ronde posities in de middenmoot in. Robert-Jan Derksen noteerde 71 slagen (-1) en deelt de vijftiende positie. Joost Luiten had 72 slagen nodig, goed voor de gedeelde 25ste plaats in de tussenstand. De beste zestig spelers van de Europese Tour strijden in Dubai om de wereldtitel en ruim 5,5 miljoen euro prijzengeld. (ANP)

Schotse voetbal gaat door ondanks staking

Glasgow. Alle wedstrijden in de Schotse Premier League gaan, ondanks een aangekondigde staking van Schotse arbiters, gewoon door. Dat heeft de voetbalbond SFA gisteren bekendgemaakt. Volgens de SFA nemen arbiters van verschillende Europese bonden de arbitrage in de duels voor hun rekening. De scheidsrechters die op het hoogste niveau fluiten, zijn tot staking overgegaan omdat zij zich na enkele discutabele beslissingen bedreigd voelen. „Wij gaan door met onderhandelingen met andere bonden zodat veel, zo niet alle wedstrijden in de andere Schotse divisies gewoon door kunnen gaan”, aldus de verklaring van de SFA. (ANP)