Splitsing van TNT in gevaar

Ook vandaag staken de postbodes van TNT uit protest tegen de geplande ontslaggolf. De onrust drukt de koers van TNT.

De aanhoudende arbeidsonrust bij TNT Post laat beleggers niet onberoerd. Het aandeel van TNT daalt gestaag. Medio dit jaar leek het er op dat de directie van TNT Post het eens was geworden met de bonden over saneringsplannen en veerde de koers op tot rond de 23 euro. Daarna gooiden de bonden de kont tegen de krib: ze wilden geen sanering meer in het voorgestelde tempo en omvang. Mede daardoor zakte TNT weg, het aandeel noteerde rond het middaguur 18,19 euro.

De situatie bij de post is niet de enige bepalende factor voor het aandeel, zegt analist Thijs Berkelder van vermogensbeheerder Petercam. „De ontwikkeling bij Express liep dit jaar goed. Tot eind augustus de klad erin kwam.”

Berkelder is benieuwd of topman Peter Bakker van TNT onverkort zal vasthouden aan de opsplitsing van het bedrijf. In april kondigde Bakker aan dat Post en Express losgekoppeld zullen worden. „Ik sluit niet uit dat de directie op 2 december tijdens de bijeenkomst voor analisten aankondigt dat de arbeidsonrust zal leiden tot een vertraging in de opsplitsing”, aldus Berkelder.

Intussen onderzoekt kartelwaakhond NMa op verzoek van staatssecretaris Henk Bleker (CDA, Economische zaken) of de concurrenten van TNT Post ‘roofprijzen’ hanteren om marktaandeel te veroveren. Met name DHL Global Mail, een dochterbedrijf van Deutsche Post, wordt er door TNT van beschuldigd stukprijzen voor de zakelijke markt te rekenen die onder de kostprijs liggen.

Berkelder zegt dat DHL inderdaad bodemtarieven hanteert, maar ziet daarin geen strategie. „DHL heeft een lagere kwaliteit dan TNT en Sandd. De enige manier om contracten binnen te halen is de prijs te laten zakken.”

Ook met een ‘eerlijker’ concurrentie zal de postmarkt blijven krimpen en zullen er heel veel banen verdwijnen bij TNT Post. Het bedrijf wil 11.000 banen schrappen. Dat leidt bij 3.100 werknemers tot gedwongen ontslag.

    • Lolke van der Heide