Sloop het financiële systeem, volg Eric Cantona

Oud-sterspeler Eric Cantona roept op tot een georganiseerde bankrun. „Als tien miljoen mensen geld opnemen, stort het systeem vanzelf in.”

'Koning' Eric Cantona. Foto AP Manchester United's French player Eric Cantona shows off his new clean-shaven look during United's FA English Premiership clash with Blackburn Rovers at Old Trafford Sunday August 25 1996. The match ended 2-2. (AP Photo / Dave Kendall) ASSOCIATED PRESS

King Eric is een moderne Che Guevara geworden. Oud-Machester United-speler Eric Cantona (42), die werd gekozen tot beste voetballer in de Britse Premier League ooit, laat zich nu van een heel andere kant zien: hij roept op tot een revolutie.

In een interview met de West-Franse regionale krant Presse Océan, waarvan de afgelopen dagen een filmpje op internet circuleerde, legt Cantona uit dat een revolutie „heel simpel” is te forceren. „Het systeem is gebouwd op de macht van de banken. Dus het kan ook vernietigd worden via de banken. Als drie of tien miljoen mensen naar de bank gaan en hun geld opnemen, stort het systeem vanzelf in.”

In het interview benadrukt ‘Canto’ – die in zijn voetbalcarrière nogal eens betrokken was bij opstootjes – dat zijn gedroomde revolutie volstrekt vreedzaam is. „Geen wapens, geen bloed, niks. A la Spaggiari.” Dat laatste is een verwijzing naar de legendarische bankrover Albert Spaggiari, die in 1976 een tunnel groef naar een bankkluis in Nice en zo met kompanen 60 miljoen frank stal.

Volgens Cantona is de massale pinrevolutie veel effectiever dan de grote demonstraties waarvoor de Fransen een voorliefde hebben. „Zo gaan ze eens op een heel andere manier naar ons luisteren.” Cantona legt niet uit wat hij precies bedoelt met „ze”, met „ons” en met „het systeem”, Zelf bleek hij de afgelopen jaren niet vies van deelname aan het kapitalistisch systeem. Hij figureerde in reclamespots van multinationals als Nike, Renault en L’Oréal en kreeg daar miljoenen voor.

Cantona is een veelzijdig talent. Hij is tegenwoordig vooral acteur. Hij speelde de hoofdrol in de komedie Looking for Eric (2009) van regisseur Ken Loach, die ook in Nederlandse bioscopen te zien was. Daarnaast schildert en fotografeert de oud-voetballer. Hij zet zich verder in voor goede doelen; momenteel is hij het boegbeeld van een Franse campagne tegen slechte huisvesting.

Cantona’s revolutietheorie wordt door sommigen uiterst serieus genomen. Er bestaat inmiddels een Facebookgroep waarop burgers worden opgeroepen inderdaad al hun geld van de bank te halen, op 7 december aanstaande. Meer dan 17.000 Facebookgebruikers zeggen de actie te ondersteunen. De groep en de bijbehorende website bankrun2010.com zijn opgericht door de Belgische scenarioschrijver Géraldine Feuillien en de Franse regisseur Yann Sarfati. Zij zeggen dat zij „de publieke opinie bewust willen maken van het functioneren van het monetair systeem.” Ze willen komen tot de oprichting van een „burgerbank”.

De actie heeft de aandacht getrokken van de Britse media, die Cantona met passie blijven volgen. Zijn voorstel wordt door sommige commentatoren op ernstige toon verworpen. Guardian - columniste Deborah Hargreaves waarschuwt: „Wij hebben de banken net zo hard nodig als zij ons.”

Rest de vraag wat er zou gebeuren als enkele „miljoenen” burgers hun geld van de bank zouden halen. In ieder geval zou er waarschijnlijk een tekort aan bankbiljetten ontstaan, omdat banken beperkt contant geld inhuis hebben.

Maar of het financieel systeem ook „ineen zou storten”, zoals Cantona wil, hangt af van het aantal revolutionairen. Als heel veel mensen tegelijk hun spaartegoeden opnemen, verdwijnt dit geld van de balans van de banken. In het ergste geval zouden banken dit gat niet kunnen opvangen door van elkaar te lenen, of door andere bezittingen te verkopen. Dan kunnen sommige banken inderdaad in de problemen komen.

„Maar dan moeten wel heel veel mensen tegelijk hun geld willen opnemen”, zegt Nicolas Véron, verbonden aan de Brusselse econmische denktank Bruegel. Hij denkt dat het zo ver nooit zal komen. „Huishoudens hebben er simpelweg onvoldoende belang bij om allemaal te doen wat Cantona wil.”

Zie het filmpje van Cantona en lees meer over de actie tegen banken op bankrun2010.com

    • Mark Beunderman