SELECTIE Theater

Volendam de musical

In Volendam, de musical blijft de verheerlijking van het fameuze vissersdorp achterwege. Een cynische vertelster leidt de toeschouwer rond in dit „roddeldorp”. Dit is de eerste keer dat in Nederland een musical wordt gemaakt over een dorp. In het geval van Volendam ligt dat voor de hand: het dorp is nu eenmaal een broeinest van het ijzeren repertoire dat uitnodigt tot meezingen en meedeinen. Volendam de musical door De Graaf&Cornelissen neemt zichzelf niet al te serieus, al is er tenslotte wel degelijk een emotionele climax. Maar voordien is de ironie zelden ver weg, dankzij de fantasievolle, vaak geestige manier waarop regisseur Paul van Ewijk de tafereeltjes heeft geënsceneerd. Alles klinkt vertrouwd genoeg om in brede kring aan te slaan. Er kon ruimschoots worden geput uit succesnummers van de afgelopen decennia: van The Cats en BZN tot Jan Smit en Nick&Simon.

Inl: www.volendamdemusical.nl

Verre vrienden

Actrice Ariane Schluter heeft afgelopen woensdag in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag de Theo Mann-Bouwmeesterring in ontvangst genomen van actrice Anne-Wil Blankers. Voorafgaand vertolkt zij in de tragische komedie Verre vrienden van Alan Ayckbourn een prachtige rol als de vrouw die zich geheel inzet voor haar man en vriendinnen, en hieraan ten onder gaat. Verre vrienden gaat over een club van vrienden van wie een zijn grote liefde heeft verloren. Tot slot blijkt hij degene te zijn die tot oprechte gevoelens in staat is, in tegenstelling tot de anderen die zich verliezen in ontrouw en pesterijen. Mooie rollen van Betty Schuurman, Jeroen Spitzenberger en Aniek Pheifer die met een onvervalst Drents dialect een fraaie jonge moeder neerzet. Marcel Hensema als de prille weduwnaar is nadrukkelijk op heel andere wijze gecast dan zijn tegenspelers. De voorstelling gaat bij het Nationale Toneel in de regie van producer Job Gosschalk; het is zijn debuut.

Inl: www.hetnationaletoneel.nl

Mouchette

De vooraanstaande Vlaamse theaterschrijver Arne Sierens maakt voor jeugdtheatergezelschap Artemis een bewerking van de gelijknamige film Mouchette uit 1967 van Robert Bresson. In de regie van Floor Huygen treffen de tiener Colette en de veel oudere Arsène elkaar. Hun ontmoeting vindt plaats in een gigantisch decor van sloophout. Colette, ontroerend lief vertolkt door Alejandra Theus, droomt van een rode jurk. Acteur Bert Luppes is onweerstaanbaar als de drinkende man voor wie Colette valt.

Inl: www.artemis.nl