Selectie Film

Copacabana

Regie: Marc Fitoussi

Aan het begin van Copacabana maakt Babou (Isabelle Huppert) zich op in een groot warenhuis met de producten die zijn uitgestald. Het is een mooie introductie van een tikje ordinaire vrouw. Haar donkere oogschaduw is non-conformistisch. Zonder schaamte doet Babou - gratis - waar ze zin in heeft. Copacabana is een fraaie karakterstudie van een vrouw die haar leven lang doet wat ze wil. Haar ontplooiing staat voorop, dat van haar naasten - dochter incluis - komt op de tweede plaats. Ze is egoïstisch, maar ook charmant. Een onafhankelijke vrouw zonder vast inkomen die nog leeft naar haar hippie-idealen. Dochter Esméralda schaamt zich zo voor haar dat ze haar niet op haar bruiloft wil. Babou gaat op zoek naar een baan om te bewijzen dat ze wel verantwoordelijkheidsgevoel heeft. In 4 bioscopen

Winter’s Bone

Regie: Debra Granik

Winter’s Bone speelt in Missouri, domein van de hillbillies. Een gesloten, incestueuze en clanachtige subcultuur. Vroeger stookten ze illegale whiskey, nu koken ze chrystal meth, een agressieve, zeer verslavende amfetamine. En zijn ze grootafnemer van eigen product. Ree Dolly (Jennifer Lawrence) is 17. Ze zorgt voor haar moeder, jongere broer en zus: criminele vader Jessup kookt chrystal meth en is er zelden. Ree hakt hout, schiet en vilt eekhoorns en brengt de kinderen naar school. Vader Jessup blijkt het huis als borg te hebben gegeven. Ze moet naar hem op zoek anders staat de familie op straat. Tijdens haar avontuur blijkt Ree hard op weg zelf een van die gelooide, spijkerharde en zwijgzame vrouwen te worden. De personages in Winter’s Bone overtuigen. Ree is nog even een knap meisje, maar niet lang meer. In 13 bioscopen

Dik Trom

Regie: Arne Toonen

Wie de slogan ‘Vliegensvlug mager met het dieet van Sonja Slager’ leuk vindt, of moet lachen om plaatsjes met de namen Dikkedam en Dunhoven gaat een leuk avondje tegemoet. Anders kun je maar beter thuisblijven. De Dik Trom voor het nieuwe millennium is een satire op de slank- en gezondheidsheidsmanie. Als Dik Trom en zijn ouders van Dikkedam naar Dunhoven verhuizen, is het gedaan met hun geluk. Door zijn omvang wordt Dik het pispaaltje van de klas en het nieuwe restaurant van zijn ouders is door het calorierijke voedsel onsuccesvol. Dik Tromp is pure camp geworden. Het leukste van de film is de vormgeving, met een glossy uiterlijk, veel zuurstokkleuren en heldere luchten. Het scenario blijft daarbij wat aan de ‘magere’ kant. Eén langgerekte grap die draait om de omdraaiing dik is goed, dun is slecht.

In: 104 bioscopen

Año bisiesto

Regie: Michael Rowe

Oh die vrouwen van 25 en hun quarterlife crises! Artfilmmakers kunnen er niet genoeg van krijgen. Año bisiesto won dit jaar de Gouden Camera voor beste debuut. De Australische toneelschrijver en scenarist Michael Rowe leerde zo’n meisje kennen in Mexico. De vrijgezelle journaliste Laura vertelt haar moeder: . „Ik heb hier een fantastisch leven”, in werkelijkheid is ze eenzaam en ongelukkig en op zoek naar wat het leven is. In Año bisiesto (schrikkeljaar) volgen we Laura’s seksuele escapades in een vreselijke februarimaand. Ze heeft de laatste dag alvast afgestreept. Pas laat wordt duidelijk waarom, een waartoe haar zoektocht door de krochten van wreedheid en tederheid zal leiden.

De eetclub

Regie: Robert Jan Westdijk

In de bestseller De Eetclub van Saskia Noort verhuist de naïeve Karin (Bracha van Doesburg) met man en kind van de stad naar een bosrijk villadorp. Het is veel plaatjes kijken: mooie huizen, mooie interieurs, mooie mensen, mooie kleren, terwijl zich de plot ontrolt rondom een moord in een eetclub.