'Russen achter moord op staf Rode Kruis'

De moord in 1996 in Tsjetsjenië op zes medewerkers van het Rode Kruis, onder wie een Nederlander, is gepleegd door de Russische geheime dienst. Dat zegt een voormalig Russisch geheim agent, die zelf deel zou hebben uitgemaakt van het moordcommando, in de Britse krant The Times.

De moord, die destijds overal scherp werd veroordeeld als een poging het vredesproces in Tsjetsjenië te verstoren, is nooit opgehelderd. Russen en Tsjetsjenen gaven elkaar de schuld. De moord leidde tot het vertrek van verschillende hulporganisaties uit Tsjetsjenië, hoewel de eerste onafhankelijkheidsoorlog daar net officieel was afgelopen.

Volgens de Russische geheim agent, Aleksi Potjomkin, was de moord een vergissing. Zijn team had opdracht gehad om rebellen uit te schakelen, zei hij woensdag in The Times. Maar er zijn twijfels rond die verklaring. De moord, in december 1996 in een ziekenhuis van het Rode Kruis in Novi Atagi, was zorgvuldig voorbereid. De aanvallers gingen die nacht een voor een de slaapkamers binnen van de staf en doodden er, behalve de Nederlandse technicus Karel Elkerbout, vijf buitenlandse verpleegsters. De andere veertig patiënten werden ongemoeid gelaten. Potjomkin zelf zegt tijdens de moordpartij buiten te zijn geweest. Hij zou overgelopen zijn en nu in Duitsland wonen.

Een woordvoerder van het Rode Kruis zei in een reactie vandaag „niet te weten of we [de verklaring van Potjomkin, red.] op waarde moeten schatten”. Het Internationale Rode Kruis schrijft in een verklaring gisteren de Russische autoriteiten om opheldering te hebben gevraagd. Details daarover wil een woordvoerder in Genève niet kwijt. Voor Rusland is de zaak een uiterst gevoelige kwestie.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel ‘Russen achter moord op staf Rode Kruis’ (26 november, pagina 6) wordt de Nederlandse technicus Karel Elkerbout genoemd. Zijn juiste voornaam luidt Hans.