Rusland woedend over voorstel visumverbod

Rusland heeft woedend gereageerd op een aanbeveling van de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement om geen visa te geven aan zestig Russische ambtenaren die betrokken zijn bij de dood van Sergej Magnitski. De 37-jarige advocaat stierf in 2009 onder verdachte omstandigheden tijdens zijn voorarrest in een cel. Daar was hij elf maanden vastgehouden in verband met vermeende belastingfraude van de investeringsmaatschappij Hermitage Capital, waarvoor hij werkte. Vermoed wordt dat hij, toen hij ziek werd, niet is behandeld om hem tot belastende verklaringen te dwingen.

Konstantin Kosatsjov, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Russische parlement veroordeelde de voorgestelde maatregel en vergeleek die met ‘bolsjewistische tactieken’. Rusland zou volgens hem bij uitvoering van het visumverbod gedwongen zijn om „harde tegenmaatregelen” te treffen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde een ban „directe bemoeienis in de binnenlandse zaken van een soevereine staat [...].”

De visumban heeft betrekking op zestig ambtenaren van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken, het Openbaar Ministerie en het gevangeniswezen. Ook zou aan twaalf rechters de toegang tot de EU moeten worden ontzegd. De aanbeveling maakt deel uit van het jaarverslag over mensenrechten van het Europees Parlement. Dat verslag moet in december worden goedgekeurd, al zijn de EU-lidstaten vervolgens niet verplicht om de aanbeveling op te volgen.