Rechter: Koster mag niet voor AZ uitkomen

Voetbalster Daphne Koster mag dit seizoen niet uitkomen in de eredivisie voor vrouwen. De rechtbank in Utrecht oordeelde vanmorgen dat de KNVB het besluit om de international niet speelgerechtigd te verklaren „in alle redelijkheid heeft genomen”.

Koster spande een kort geding aan tegen de voetbalbond omdat zij geen toestemming kreeg uit te komen voor AZ, de club waarvoor zij drie seizoenen speelde. Afgelopen voorjaar verruilde Koster AZ voor het Amerikaanse Sky Blue in New Jersey. De verdedigster tekende een contract voor één jaar. Omdat Sky Blue de play-offs niet haalde, en zij pas in april weer aan de slag kan, vroeg Koster haar oude club of zij kon terugkeren.

AZ wilde wel, maar de KNVB zag niets in het plan. De komst van Koster zou haaks staan op het uitgangspunt dat ploegen even sterk moeten zijn voor een gezonde competitie. Te grote krachtsverschillen doen het imago van het Nederlandse vrouwenvoetbal geen goed, oordeelde de voetbalbond op grond van buitenlandse voorbeelden. Zo wint bijvoorbeeld Arsenal veel wedstrijden met grote cijfers in de Engelse eredivisie voor vrouwen.

Bij de zitting van maandag voerde de KNVB ter verdediging aan dat clubs eerder met elkaar een limiet hadden afgesproken voor het aantal internationals: vijf. En dat maximum was met Claudia van den Heiligenberg, Loes Geurts, Dyanne Bito, Chantal de Ridder en Jessica Fishlock al bereikt bij AZ. Wilde de drievoudig landskampioen Koster inlijven, dan zou één van de andere internationals moeten worden ‘geofferd’.

De advocaat van Koster, Eric Vilé, stelde dat het maximale aantal internationals per club nooit in de reglementen is vastgelegd. Het zou volgens hem om een gentleman’s agreement tussen coaches gaan. „Het verrast mij dat zo’n rammelende afspraak door de rechter wordt goedgekeurd”, zei Vilé vanochtend in een reactie.