Prinsjes, prinsesjes, iedereen is verwend

Elma Drayer (boek Verwende prinsesjes) en Suzanne van den Eynden (‘De man van nu is een verwende prins’, Opinie, 22 november) praten over prinsen en prinsessen. De discussie barst (wederom) los om de man versus vrouw paradox en dit keer staat de vraag centraal wie het meest verwend is.

Geen van beiden lijkt te veronderstellen dat beide seksen verwend zijn. Als verwend zijn wordt uitgedrukt in vrijheid en vrije tijd zijn de huidige generaties Nederlanders allemaal vorstelijk bevoordeeld. Al sinds de jaren zeventig is de verhouding 1 uur werk op 2 uur vrije tijd (ruimtemonitor.nl). Als we dat vergelijken met de oorlogsgeneraties of de bevolking van opkomende wereldeconomieën dan is de vraag wie het meest verwend is een rijkeluisdiscussie.

Het zou stukken interessanter worden als beide auteurs een pleidooi hielden om meer van verdiende vrije tijd in te zetten voor de medemens. Meer vrijwilligerswerk en minder tv kijken zou de prinsen en prinsessen in dit land wat meer respect bijbrengen voor elkander.

In Nederland besteden twee op de drie Nederlanders alle vrije tijd aan zichzelf, terwijl één zich zes uur per week druk maakt om anderen (www.scp.nl). Vorstelijk? Tijd dat het echt gaat vriezen in Nederland, dan leren we wat echt vorstelijk gedrag is.

Jeroen van der Meer

Noordwijk

    • Jeroen van der Meer