Piratenleider

Ja, dit was hem: José Mourinho. Ineens ontmaskerde hij zichzelf als de bandiet die hij is, de piratenleider met z’n immorele en daardoor briljante coaching. Complimenten voor de organisatie die het doek voor zijn gezicht wegtrok, de NOS. Dankzij fraaie close-ups tijdens Ajax-Real Madrid zagen we hoe Real-trainer Mourinho zijn speler Xabi Alonso iets in het oor sprak — met zijn hand ervoor om liplezers het zicht op zijn verrukkelijke slechtheid te ontnemen.

De beelden die we te zien kregen, maakten de duivelse inhoud van Mourinho’s woorden duidelijk: hij wilde dat Alonso opzettelijk een gele kaart ‘haalde’. Alonso had er al één en daarom zou een tweede kaart een schorsing betekenen in de eerstvolgende wedstrijd, tegen Auxerre, tevens de laatste wedstrijd in de poule. Die zou er niet meer toe doen nu Real met 4-0 voorstond tegen Ajax en zeker was van de volgende ronde in de Champions League. Door het uitzitten van zijn straf tijdens het onbelangrijke potje tegen Auxerre zou Alsonso weer mogen meedoen als het ergens om ging. Dus wat deed Alonso: net zo lang wachten met het nemen van een vrije trap tot de scheidsrecher hem geel gaf en de Spanjaard met rood het veld af moest. Missie geslaagd.

Het was de piratenleider Mourinho niet genoeg. Er was nóg een Real-speler met geel, Sergio Ramos, zodat we het complete tafereel opnieuw te zien kregen, zij het dat de boodschap nu via tussenschakels (reservekeeper en keeper) bij de boosdoener kwam. Boosdoener, inderdaad, want expres kaarten incasseren is buitengewoon onsportief.

Het akkefietje maakte wel duidelijk waarom Mourinho zoveel succes heeft gehad bij FC Porto, Chelsea en Inter Milaan: hij is geen haar beter dan zijn spelers. Dat vinden die gasten leuk natuurlijk – na een speech van José gaan ze er lekker tegenaan. Valt er wat te lachen met Mourinho in de kleedkamer? Denk het wel. Na een tijdje trainen onder Mourinho wordt een elftal vanzelf een roversbende. Zie Real afgelopen dinsdag in de Arena.

Als 47-jarige kan hij de vader zijn van die knapen, maar de dekselse Portugees met zijn playboyhoofd is altijd twintig gebleven. Vandaar natuurlijk die eindeloze reeks sms’jes waarmee hij Wesley Sneijder naar Milaan lokte: jongens onder elkaar. Na zijn vertrek uit Milaan zakte Inter weg, en sinds zijn aankomst in Madrid deze zomer is Real van een rammelbak veranderd in een gideonsbende. Zijn elftal had dinsdag een enorme pret in voetbal en dat kwam niet alleen door het tegenspel van Ajax. Het kwam ook door Mourinho met zijn mond bij het oor van Xabi Alonso: de mond van een schurk, een verdorven coach, een winnaar. Maandag enteren zijn piraten Camp Nou. Barcelona-Real wordt een spektakel, kan niet missen.

    • Auke Kok