Pas op! Niet twijfelen over België

Demissionair premier Yves Leterme eet een pizza op het visfeest in Westenende. Foto Wouter Van Vooren

Amai! Slecht nieuws over België. De Britse kwaliteitspers luidt sinds gisteren de noodklok over het investeringsklimaat in het regeringsloze land. The Guardian rept van “het nieuwe Ierland”. Een Vlaamse hoogleraar nuanceert dat, maar vreest wel dat beleggers kranten lezen.

België staat op de ‘hitlijst’ van de financiële crisis, meent Guardian-correspondent Phillip Inman. In de kroegen van Antwerpen en Brugge wordt er volgens hem niet gesproken over de mooie kerstmarkten, zoals een onbezorgd volk betaamt, maar over de staatsschuld die is opgelopen tot 100 procent van het nationale inkomen.

Fijntjes wijst hij erop dat het land sinds april geen regering heeft. Terwijl de rest van Europa worstelt met begrotingen, ruziën de Belgen over de constitutionele inrichting. Het land betaalt volgens The Guardian een premie voor die politieke instabiliteit. Want beleggers mijden landen waar niemand over de boekhouding gaat.

Hoogleraar: crisis komt als er wordt gehandeld naar wat kranten schrijven

Een enkele blogger werpt tegen dat The Guardian niet weet waarover Belgen in het café praten. Vervolgens geeft hij de Walen de schuld van de situatie. Paul de Grauwe, hoogleraar economie aan de Katholieke Universiteit Leuven, neemt de Britse kwaadsprekerij serieuzer. Weliswaar overdrijven de Britten in hun sombere analyse, vindt hij. Maar buitenlandse beleggers lezen de berichten over ‘het einde van België’ allemaal wel. Als zij gaan handelen naar wat er geschreven wordt dan komt de crisis vanzelf.

Op de opiniepagina van De Standaard schrijft De Grauwe:

“De nadruk ligt hier op ‘geloven’. Dus zelfs als de overheid in kwestie helemaal niet van plan is om tot wanbetaling over te gaan, volstaat het dat de markten dat geloven om de overheid ertoe te dwingen tot betaalstaking over te gaan. Het geloof is dus zelfvoedend. Door iets te geloven maak je het object van geloof een werkelijkheid. Zoiets is natuurlijk potentieel explosief.”

The Independent: België maakt vooral schulden in België

Als dat geloof vorm krijgt is een financiële crisis onvermijdelijk, denkt De Grauwe. Zeker in een tijd waarin de markten ‘hypernerveus’ zijn. Vergeleken met deze situatie is het geruzie tussen Vlamingen en Walen volgens hem “buitengewoon futiel”.

The Independent is milder over België. Het verdeelde land zit volgens de krant niet in hetzelfde schuitje als Ierland, omdat de meeste schulden uitstaan bij binnenlandse partijen. “Dat heeft minder impact op buitenlandse investeerders.”

De Standaard voert vandaag ontslagnemend premier Yves Leterme op: “Er is geen enkele reden tot ongerustheid.” Dat doet sterk denken aan de roemruchte radiotoespraak van de Nederlandse oud-premier Hendrikus Colijn. In 1936 relativeerde hij de internationale spanningen met de woorden. “Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.”

    • Steven de Jong