Pakistaanse veiligheidsdiensten voorkomen zelfmoordaanslagen

Pakistaanse veiligheidsdiensten hebben vanochtend twee mannen aangehouden in Islamabad, meldt AP. Zij droegen bomvesten en waren van plan om zelfmoordaanslagen te plegen op een overheidsgebouw en een moskee. Het is vandaag twee jaar geleden dat er bij aanslagen in Mumbai in India 175 mensen om het leven kwamen.

Deze moskee in Islamabad was het doelwit van de verijdelde aanslag (AFP PHOTO/ Farooq NAEEM)Deze moskee in Islamabad was het doelwit van de verijdelde aanslag (AFP PHOTO/ Farooq NAEEM)

Aanslag niets te maken met Mumbai

Buitenlandredacteur Hanneke Chin-A-Fo, verantwoordelijk voor de berichtgeving over Pakistan, zegt dat deze verijdelde aanslag niets te maken heeft met de aanslagen in Mumbai. “Islamabad is een zwaar beveiligde stad met wegblokkades en zeer strenge verkeerscontroles, vooral rond overheidsgebouwen. Het is al een aardige tijd geleden dat er een aanslag in de hoofdstad is gepleegd.”

Niet spectaculair

Islamitische militanten zijn erg actief in het noordwesten van Pakistan. Dat gebied grenst aan Afghanistan en is een bolwerk van fundamentalisten. Elke dag zijn er aanslagen in deze gebieden. De verijdelde aanslag is daarom ook niet zulk uitzonderlijk nieuws. Chin-A-Fo: ”In andere grote steden Karachi en Lahor het aantal aanslagen sterk is toegenomen. Waarom ook niet in Islamabad?”

    • Hans Klis