op nrcnext.nl

Eric Cantona wil revolutie

Koning Eric is een moderne Che Guevara geworden. De Franse oud-voetballer Eric Cantona geldt bij fans van Manchester United, waar hij in de jaren negentig naam maakte, nog steeds als ‘King Eric’. Nu ontpopt Cantona zich als politiek-sociaal activist: hij roept op tot een revolutie. In een interview met de west- Franse regionale krant Presse Océan legt Cantona uit dat een revolutie „heel simpel” is. Als we namelijk allemaal ons geld van de bank halen, is het gedaan met het systeem. „Het systeem is gebouwd op de macht van de banken. Als drie miljoen mensen naar de bank gaan en hun geld opnemen, storten de banken in.”

Paarden aan lot overgelaten

Ongeveer 20.000 paarden, waaronder volbloed renpaarden, zwerven rond in Ierland als slachtoffers van de economische en financiële crisis. Ze zijn losgelaten in het wild, aan hun lot overgelaten. Toen de Keltische Tijger nog brulde, waren ze een bewijs van de welstand van hun eigenaars. Nu kunnen zij niet meer voor hen zorgen. Der Spiegel International (Engels) wijdt er een artikel en fotoserie aan. Relatief gezien heeft geen land in Europa zo veel eigenaren van paarden als Ierland. Met de winter op komst verwacht de dierenbescherming dat veel paarden zullen moeten worden afgemaakt.