Offensief politie verandert Rio in oorlogszone

Bendeleden hebben in Rio de Janeiro zeker veertig bussen en auto's in brand gestoken. In reactie op het politie-offensief vallen gangsters ook automobilisten aan. Foto AP A boy gestures as firefighters work on a vehicle set on fire during riots at Rio Comprido shantytown in Rio de Janeiro, Brazil, Thursday Nov. 25, 2010. Authorities say that gang members, who hide out in numerous shantytowns, have erected roadblocks on major highways to rob motorists en masse, torched more than 40 cars and buses, and shot up police outposts, all to protest against a security program that has been pushing them from slums where they've held sway for decades. (AP Photo/Silvia Izquierdo) AP

Het offensief van de Braziliaanse politie tegen drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro heeft delen van de stad in een oorlogszone veranderd. De politie zei gisteren de beruchte favela Vila Cruzeiro na een bestorming onder controle te hebben. Bij het geweld in de afgelopen dagen zijn zeker dertig mensen gedood. Voorzover bekend zijn er geen politiemannen onder de doden. De politie heeft meer dan 150 mensen gearresteerd in sloppenwijken in de stad.

De politie kwam in actie na het oplaaiende geweld van drugsbendes sinds zondag. Gangsters wierpen wegblokkades op in de stad en beroofden grote groepen automobilisten. Zeker veertig auto’s en bussen werden op drukke verkeerswegen in brand gestoken. Verscheidene politiebureaus zijn beschoten door bendeleden.

Met het schoonvegen van sloppenwijken wil de politie Rio de Janeiro veiliger maken voor het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. „We hebben deze mensen (bendeleden, red.) iets afgepakt wat we altijd ongemoeid hebben gelaten: hun territorium, hun veilige haven”, zei José Beltrame, hoofd van de openbare veiligheid in de deelstaat Rio de Janeiro, gisteren. De laatste twee jaar zijn in dertien favela’s wel al politieposten opgericht.

Met zes tanks van de marine, tien pantservoertuigen en zeker 350 agenten trok de politie gisteren Vila Cruzeiro binnen. Daarbij vielen acht doden en raakte één agent gewond. Er werden elf mensen opgepakt en jerrycans benzine en dynamietstaven in beslag genomen, zegt de politie.

Het openbare leven in Vila Cruzeiro is door het geweld geheel stilgelegd, zo meldt de Nederlands-Braziliaanse hulporganisatie IBISS. Bewoners zouden zich al dagen in hun huizen verschuilen voor het geweervuur. IBISS heeft haar kantoor gesloten. Ook elders in de stad zijn vele scholen en winkels dicht. Een 14-jarig meisje is door een verdwaalde kogel om het leven gekomen.

De vrees bestaat dat de drugsbendes en het geweld zich verplaatsen. Op het middagjournaal waren live-beelden te zien van tientallen zwaarbewapende bendeleden die uit Vila Cruzeiro de heuvels in vluchtten. Vervolgens wandelden zij de aangrenzende favela’s binnen.

In reactie op het politiegeweld vallen bendes automobilisten in en rond de stad aan, meldt IBISS. Rivaliserende bendes zouden voor het eerst ook samenwerken om het offensief van de politie te stuiten. (AP, Reuters, AFP)