Noord-Korea eist afstel van oefeningen

Noord-Korea heeft vandaag in gebruikelijk sterke woorden Zuid-Korea en de Verenigde Staten gewaarschuwd dat zij de regio op de rand van oorlog brengen als zij zondag hun geplande militaire oefeningen doorzetten. Zuid-Korea heeft een nieuwe minister van Defensie.

De oefeningen waren al gepland voordat Noord-Korea dinsdag een artillerieaanval uitvoerde op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong. Bij wederzijdse beschietingen werden twee Zuid-Koreaanse burgers en twee militairen gedood. Het communistische regime in Pyongyang zei dat het slechts reageerde op aanvallen vanuit Zuid-Korea.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA meldde vandaag: „De situatie op het Koreaanse schiereland komt dichter bij de rand van oorlog door het roekeloze plan van die schietgrage elementen om weer oorlogsoefeningen te doen die tegen [het noorden] gericht zijn. ” En: „Het leger en de bevolking van [Noord-Korea] zijn nu tot grote razernij gebracht door de provocatie door de marionettengroep [Zuid-Korea, red.]. Zij bereiden zich voor op een regen van verschrikkelijk vuur, en om het bolwerk van de vijanden op te blazen als die het durven om maar het kleinste beetje op te rukken tegen de [Noord-Koreaanse] waardigheid en soevereiniteit.”

De regering in Seoul heeft vandaag een voormalig voorzitter van de chefs van staven aangesteld als nieuwe minister van Defensie. Gisteren trad minister Kim Tae-young af. Hem werd verweten dat hij niet hard genoeg optrad na de artilleriebeschietingen door het noorden. Van de nieuwe minister Kim Kwan-jin wordt volgens een woordvoerder van president Lee Muyng-bak verwacht dat hij „het vertrouwen van de bevolking kan herstellen en het moreel van de strijdkrachten kan stimuleren”.

Vanmiddag was er korte tijd paniek in Seoul door televisie-opnamen waarop artillerievuur was te horen in de nabijheid van Yeonpyeong. Het bleek te gaan om een Noord-Koreaanse oefening.

Het noorden accepteert de zeegrens die de VN in 1953 vastlegden niet en claimt de wateren rond het eiland. Op YeonPyeong, slechts elf kilometer van de Noord-Koreaanse kust, is een Zuid-Koreaanse basis met 4.000 militairen gevestigd. Ook wonen er 1.300 burgers. Gisteren heeft president Lee militaire versterkingen gestuurd naar Yeonpyeong en vier andere eilanden in de Gele Zee. (AP, Reuters)