Nederland klaar voor de winter

De eerste sneeuw van de nieuwe winter kleurt de weilanden in de buurt van Assen wit. Foto Sake Elzinga Nederland - Assen - Drenthe -26-11-2010 Eerste sneeuw in november 2010. De omgeving van Assen werd voorzien van een dun laagje sneeuw. Foto: Sake Elzinga

Weerinstituut KNMI verwacht dit weekend vorst. Zoutleveranciers, worstenmakers en bandenbedrijven zijn er klaar voor.

Vorig jaar viel het land stil door aanhoudende vorst en gebrek aan strooizout. Rijkswaterstaat heeft daarom zijn zoutvoorraad met 50 procent verhoogd tot 90.000 ton. Voor een gemiddelde winter is 70.000 ton wegenzout nodig, maar het extreme weer vergde een jaar geleden 191.000 ton. Een zoutloket, voor distributie van schaars zout, kan volgens Rijkswaterstaat weer worden ingesteld als dat nodig is. Purmerend wacht niet. Die gemeente geeft morgen elke inwoner drie kilo gratis zout.

Bandenbedrijf Euromaster verkocht dit jaar tweemaal zoveel winterbanden als vorig jaar. „De frustratie die mensen aan de vorige winter hebben overgehouden is ontzettend goed voor ons”, verklaart marketingmanager Wilfred te Riele.

Unilever ziet de verkoop van zijn Unox-rookworsten en -erwtensoep stijgen – zoals altijd aan het eind van het jaar. „Bij een Hollandse winter hoort erwtensoep.”

De schaatsbranche wacht op strengere vorst. Fabrikant Viking moet het nu nog hebben van Sinterklaas. „Pas als er natuurijs ligt, verwachten we de echte drukte.”

Over een Elfstedentocht kan het KNMI niets zeggen. „Daarvoor is langdurig vorst nodig.” De klimaatverandering maakt de kans daarop kleiner. Het Leger des Heils in Den Haag en Amsterdam zet toch extra bedden klaar.